W nawiązaniu do artykułu Śmietanka i śmietana zdecydowałam się przeprowadzić domowy test kilku śmietanek dostępnych w warszawskich sklepach. Aby sprawdzić jak smakują, jaką mają konsystencję, co zawierają w składzie oraz jakie substancje dodatkowe producenci zdecydowali się do nich dodać, udałam się na zakupy. Nie brałam pod uwagę śmietanek UHT, ponieważ nie używamy ich w naszej kuchni.

Test śmietanek

Idealna śmietanka posiada naturalne cechy smakowe zbliżone do śmietanki wiejskiej. Nie zawiera sztucznych dodatków czy naturalnych wypełniaczy. Doskonale nadaje się do ciast, kremów i innych deserów. Ubija się na gładką puszystą pianę. Stanowi znakomite uzupełnienie podczas przygotowywania risotto, zup, gulaszy i różnego rodzaju sosów. Procesy technologiczne przeprowadzane podczas wytworzenia śmietanki nie powinny zmieniać jej smaku i zapachu.

Wybór dostępnych na rynku śmietanek nie zachwyca. Na półkach sklepowych znalazłam dosłownie kilka produktów:

Test śmietanek - Zott Śmietanka 30%

  • Zott śmietanka 30% kremowa pasteryzowana, która w składzie zawiera stabilizator: karagen. Śmietanka jest delikatnie słodka, tłusta i lejąca. W składzie ma karagen, który uważany jest za bezpieczny, choć przeprowadzone na świecie badania poddają w wątpliwość jego brak wpływu na organizm człowiek w przypadku długotrwałego spożycia.

Test śmietanek - Piątnica śmietanka 30%

  • Piątnica śmietanka 30%. Zawiera stabilizator: karagen. Podobnie jak Zott 30% jest delikatnie słodka, tłusta oraz lejąca. Śmietanki: Zott i Piątnica smakują bardzo podobnie. Gdyby nie dodany karagen obydwie te śmietanki można by uważać za produkt idealny.
  • Piątnica śmietana 36%. Zdecydowałam się zaklasyfikować ją do śmietanek, ponieważ w składzie nie ma bakterii kwasu mlekowego i jest słodka. Produkt zawiera substancje dodatkowe takie jak: skrobia modyfikowana (producent nie podał rodzaju skrobi: ziemniaczana, kukurydziana) i substancja zagęszczająca: pektyna. Śmietana jest delikatnie słodka, lekko kleista, bardzo gęsta przez co sprawia wrażenie ciężkiej i tłustej. Ubija się bardzo dobrze. Jest smaczna, jednak pełna, co może wpłynąć na brak równowagi smaków podczas użycia jej w deserze. Polecam ją w przypadku kiedy nie masz pewności czy poradzisz sobie z lejącą śmietanką a deser wymaga użycia gęstej dobrze ubitej śmietanki. Według mnie nie nadaje się do crème brûlée ponieważ deser przygotowany na jej podstawie okazał się być bardzo tłusty i ciężki. Śmietanka Piątnicy 36% nie zawiera w składzie kontrowersyjnego karagenu, choć nie jest wolna od innych wypełniaczy.

Test śmietanek - Piątnica śmietanka 36%

  • SM Mlekowita śmietanka 30%, która dodatkowo zawiera: stabilizator karagen oraz emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Śmietanka jest gęsta. Jej smak nie przypadł mi do gustu a dodany sztuczny emulgator skutecznie mnie zniechęcił do kupowania tej śmietanki w przyszłości.

Test śmietanek - SM Mlekowita 30%

  • Śmietanka 30% kremowa wyprodukowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Siedlcach. Śmietanka jest lejąca a w smaku przypomina śmietankę wiejską. Mleczny aromat potwierdza zapewnienia producenta co do zawartości produktu. Dla osób ceniących tłustą śmietankę prosto od krowy ten produkt wydaje się być odpowiednim wyborem.

Śmietanka 30% kremowa OSM Siedlce

Niestety wybór dostępnych śmietanek jest niewielki a jakość produktów nie spełnia moich oczekiwań. Do czasu znalezienia naturalnej śmietanki o dobrym smaku i konsystencji, jestem zmuszona korzystać z wymienionych powyżej produktów.

Na stronach internetowych spółdzielni mleczarskich znalazłam kilka różnych śmietanek, których nie widziałam w sklepach. Niestety producenci nie podali składu swoich produktów, dlatego też zdecydowałam się nie tracić swojego czasu na wyciąganie od nich informacji czy przypadkiem ich śmietanka jest wolna od wszelkich dodatków i wypełniaczy oraz czy można ją kupić na terenie Warszawy. Decyzję taką podjęłam ponieważ uważam, że w przypadku naturalnych i dobrych produktów, producenci na pewno podaliby ich skład.

 

Stosowane w śmietankach dodatki to:

  • skrobia kukurydziana lub ziemniaczana modyfikowana chemicznie E1422
  • pektyna E440
  • karagen E407
  • mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471

O karagenie, skrobi modyfikowanej i pektynie dowiesz się więcej z artykułu na temat stosowanych w produktach spożywczych dodatkach: konserwantach, barwnikach, aromatach, kwasach, przeciwutleniaczach, substancjach słodzących, spulchniających, żelujących, stabilizujących oraz zagęszczających.

 
Powodzenia na zakupach.
 

– Klaudia –