Polacy zainteresowani kuchnią na światowym poziomie muszą niestety posiłkować się domowymi sposobami na przygotowanie substytutu dla Creme fraîche lub Sour cream. Muszą decydować, która z dostępnych na rynku śmietan jest najbliższa składem i smakiem do produktów oferowanych w innych krajach. Taką sytuację tłumaczę na dwa sposoby, że albo jesteśmy ograniczani przez producentów albo wymagania polskich konsumentów są tak małe, że jedna śmietana w sklepie ma być odpowiednia do kremu do tortu, do creme brulée jak i również do gulaszu wołowego.

Uważam taką sytuację za frustrującą, że w żadnym sklepie w Warszawie nie jestem w stanie znaleźć produktów używanych w kuchniach w innych państwach europejskich, dostępnych również za oceanem, oraz faktem oszukiwania przez producentów poprzez dodawanie substancji, bez których śmietana smakowałaby jak prawdziwy produkt pozyskiwany z mleka i nie byłoby wątpliwości do stosowania nazwy śmietana.

Śmietany

W związku z powyższym zdecydowałam się zakupić kilka różnych śmietan, aby przeprowadzić domowy test i w przyszłości świadomie wybierać lepsze produkty.

Testując utworzyłam trzy grupy:

Śmietany bez dodatków, ze składem opisanym na opakowaniu:

  • Śmietana 18% Klasztorna, która jest kwaśna, gęsta, o jednolitej konsystencji, z wyczuwalną śmietanką i mlekiem. W składzie jest śmietanka pasteryzowana oraz żywe kultury bakterii. Wyprodukowana przez OSM w Nowym Sączu na recepturze Produkty Klasztorne Sp.z o.o. z Niepołomic. Próbując tą śmietanę stwierdzam, że warto będzie jej w sklepach poszukać, ponieważ jest naprawdę smaczna.
  • Śmietana 22% Piątnicy do sałatek i potraw na zimno. Na opakowaniu widnieje deklaracja producenta „naturalna bez dodatków” oraz informacja o tym, że w składzie znajdują się żywe kultury bakterii mlekowych. Śmietana jest dobra, mleczna oraz umiarkowanie kwaśna.
  • President Śmietana 30%. Jest to kwaśna, bardzo gęsta, najbardziej tłusta z dostępnych na warszawskim rynku śmietan.W składzie znajduje się: śmietanka pasteryzowana oraz żywe kultury bakterii mlekowych. Śmietana jest smaczna i najbardziej zbliżona do Creme fraîche.

Śmietany bez dodatków

Śmietany z dodatkowymi składnikami:

  • Piątnica śmietana 12%. Zawiera dodatkowo: skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczające: pektynę, mączkę chleba świętojańskiego, gumę guar. W smaku nie jest zachwycająca, bardziej przypomina jogurt niż śmietanę.
  • Mleczny Dwór śmietana 12%. Zawiera: śmietankę pasteryzowaną, kultury bakterii mlekowych, substancje zagęszczające: skrobię modyfikowaną kukurydzianą i żelatynę wieprzową. Śmietana jest gęsta. Smakowo nie odbiega od pozostałych produktów.

Śmietana z żelatyną wieprzową

  • OSM Grodzisk Mazowiecki śmietana 18% Z Wiejskiego Dworku. W składzie zawiera: śmietankę homogenizowaną, stabilizatory: skrobię modyfikowaną kukurydzianą i mączkę chleba świętojańskiego. Nie ma wzmianki o bakteriach kwasu mlekowego. Śmietana jest gęsta, w smaku dość dobra, delikatnie kwaśna z wyczuwalną śmietanką oraz substancjami dodatkowymi.
  • Robico śmietana 18%, reklamowana „ten smak robicolosalną różnicę”. W składzie jest śmietanka homogenizowana, skrobia modyfikowana kukurydziana i stabilizator: mączka chleba świętojańskiego. Nie ma wzmianki o bakteriach kwasu mlekowego. Dla Robico śmietanę wyprodukował OSM Grodzisk Mazowiecki i podobnie jak śmietana 18% Z Wiejskiego Dworku produkt jest sprzedawany w małym słoiku. Śmietana jest gęsta, w smaku dość dobra, delikatnie kwaśna z wyczuwalną śmietanką oraz substancjami dodatkowymi.

Śmietany z dodatkami

  • Piątnica śmietana 18%. Zawiera dodatkowo: skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancję zagęszczającą: pektynę, mączkę chleba świętojańskiego oraz gumę guar. Nie ma wzmianki o bakteriach kwasu mlekowego. Po otwarciu opakowania zauważalne oddzielenie się wody od śmietany. Śmietana jest kwaśna z wyczuwalną mączkę kukurydzianą oraz dodatkami.

Śmietany z dodatkami

  • Mlekpol śmietana 18% Wiejska. W składzie zawiera: śmietanę ukwaszoną termizowaną, mączkę chleba świętojańskiego, pektynę, E1422 (skrobia modyfikowana), E412 (Guma Guar). Jest gęsta i trudno się temu dziwić, jeśli w składzie są powszechnie stosowane zagęszczacze. Śmietana nie jest dobra, jakby sztucznie zakwaszona.
  • Mlekpol śmietana 18% Mazurski Smak. Zawiera dodatkowo: śmietankę, skrobię modyfikowaną, mączkę chleba świętojańskiego, gumę guar, pektynę i kultury bakterii mlekowych. Śmietana jest gęsta, dość smaczna, choć delikatnie przypomina jogurt.
  • Ekołukta Bio Śmietana 18%. W składzie jest: śmietanka bio, czyste kultury bakterii, substancja zagęszczająca: pektyna, mączka chleba świętojańskiego. Od wyżej wymienionych produktów śmietanę Ekołukta wyróżnia jedynie cena oraz potwierdzenia producenta o ekologicznym pochodzeniu składników.

Śmietana Bio z dodatkami

  • Danone śmietana 22%. W składzie występuje: śmietana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, białka serwatkowe, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Ten produkt jest gęsty, kwaśny, z posmakiem mąki a nie mleka. Nie polecam używać go w kuchni. Producent zamiast bakterii kwasu mlekowego zdecydował się użyć kwasku cytrynowego i w związku z tym nie powinien nazywać swojego produktu śmietaną, która zgodnie z definicją jest produktem uzyskanym w wyniku ukwaszania śmietanki czystymi kulturami bakterii kwasu mlekowego.

Jak widać każda z wyżej wymienionych śmietan jest gęsta, czemu trudno się dziwić patrząc na stosowane przez producentów substancje zagęszczające. Warto zwrócić uwagę na fakt dodania do jednego z produktów soli i kwasku cytrynowego oraz żelatyny wieprzowej.

Śmietany bez podanego składu na opakowaniu:

  • Piątnica śmietana 10% jogurtowa, do sałatek. Piątnica poinformowała klientów, że śmietana zawiera żywe kultury bakterii jogurtowych. Produkt jest gęsty i smakuje jak jogurt a nie jak kwaśna śmietana.

Śmietana bez podanego składu

  • Farmer śmietana 10% sałatkowa. Śmietana jest płynna, zawiera żywe kultury bakterii. W smaku przypomina jogurt.
  • Zott śmietana 18%, opisana jako ekstra kremowa a zarazem jako „naturalna rozkosz”. Śmietana jest gęsta, po otwarciu zauważalna oddzielona woda. Kwaskowy smak pochodzi raczej od jakiegoś regulatora kwasowości niż od czystych bakterii mlekowych. Produkt nie jest dobry i trudno mi nawet nazwać go śmietaną.
  • Krasnystaw śmietana 18% homogenizowana zawiera zgodnie z napisem na opakowaniu aktywną mikroflorę. W smaku bardziej przypomina tłusty kefir lub delikatne mleko zsiadłe niż kwaśną dość tłustą śmietanę.
  • Bieluch śmietana 18%. W składzie znajdują się kultury bakterii mlekowych. Śmietana jest gęsta, natomiast przeciętna w smaku, tak jak większość pozostałych produktów z tej grupy.

Śmietany bez opisanego składu na opakowaniach są podobne w smaku do śmietan z dodatkami. Są równie gęste, smakują często skrobią a kwaśny smak nie jest swego rodzaju uzupełnieniem śmietanki. Producenci nie podają składu a my konsumenci nie mamy pewności czy śmietana to tylko termizowana ukwaszona śmietanka czy może produkt zawierający wypełniacze lub stabilizatory.

Po zakończeniu testu zachęcam do kupowania śmietan bez dodatków, stabilizatorów i substancji zagęszczających. W smaku są bardzo dobre i przypominają prawdziwą śmietankę prosto od krowy. Wybierając takie produkty mam pewność, że korzystam ze smacznych i zdrowych składników w mojej kuchni oraz, że wspieram producentów, dla których liczy się jakość i zadowolenie klienta.

 
Stosowane w śmietanach dodatki to:

  • skrobia kukurydziana lub ziemniaczana modyfikowana chemicznie E1422
  • pektyna E440
  • guma guar E412 (Xanthan)
  • mączka chleba świętojańskiego E410 (carogen)
  • kwas cytrynowy E330
  • żelatyna wieprzowa E441

O karagenie, skrobi modyfikowanej i pektynie dowiesz się więcej z artykułu na temat stosowanych w produktach spożywczych dodatkach: konserwantach, barwnikach, aromatach, kwasach, przeciwutleniaczach, substancjach słodzących, spulchniających, żelujących, stabilizujących oraz zagęszczających.

Powodzenia na zakupach!

– Klaudia –