Wanilia jest przyprawą niezbędną podczas przygotowywania pysznych deserów. Jej charakterystyczny aromat wzbogaca lody, ciasta, sosy i kremy. Prawdziwa wanilia w naszych sklepach dostępna jest w postaci: całych lasek, zmielonej, ekstraktu z wanilii oraz cukru z wanilią.

Test lasek wanilii dostępnych w sklepach

W naszej kuchni przetestowałam laski wanilii od czterech różnych dostawców, które można dostać w większości sklepów:

Numer 1 – Kamis Specialite:

  • w opakowaniu znajduje się jedna laska wanilii w plastikowej zamykanej tubce.
  • w porównaniu do pozostałych jest najkrótsza i najcieńsza.
  • wanilia nie jest wysuszona, ale wilgotna i aromatyczna.
  • w zapachu słodka, lekko owocowa, z delikatnym anyżkowym aromatem co wskazuje, że najprawdopodobniej jest to wanilia pochodząca z Indonezji – odmiana Tahitian Vanilla.
  •  

  • firma Kamis nie umieściła na opakowaniu informacji o pochodzeniu produktu za to podała przepis na delicję kokosowo-karmelową. Od serwisu konsumenta firmy Kamis dowiedziałam się, że krajem pochodzenia wanilii Specialite jest Papua Nowa Gwinea czyli kraju graniczącego z Indonezją.
  • w delikatesach Piotr i Paweł zapłaciłam za nią 12,99zł. W innych sklepach widziałam ją również  po 15zł.

Numer 2 – Royal Brand:

  • w opakowaniu znajdują się dwie laski Bourbon Vanilla pochodzące z Madagaskaru.
  • obydwie laski są długie, średniej grubości.
  • wanilia nie jest wysuszona, ale wilgotna i aromatyczna.
  • zapach wanilii również jest słodki, mniej owocowy, niż wanilia Kamisa, bardziej wytrawny. Nie czuć w nim anyżku.
  • aromat potwierdza zapewnienia firmy Royal Brand, że są to laski wanilii pochodzące z Madagaskaru.
  • w sklepie internetowym E-Leclerc kosztują 8,79zł.

Numer 3 – Kotanyi:

  • w opakowaniu znajduje się jedna laska wanilii, pochodząca z Madagaskaru.
  • laska jest długa, średniej grubości.
  • wanilia nie jest wysuszona, ale wilgotna i aromatyczna.
  • zapach wanilii jest słodki, zdecydowanie mniej owocowy, niż wanilia Kamisa, bardziej wytrawny niż Royal Brand. Nie czuć w nim anyżku, wyczuwalna jest lekka gorycz.
  • aromat potwierdza zapewnienia firmy Kotanyi, że jest to laska wanilii pochodząca z Madagaskaru.
  • na opakowaniu podana jest masa netto (3g) oraz sposób przyrządzenia lodów waniliowych.
  • za laskę w hali Banacha zapłaciłam 9,39zł. W sklepach internetowych bywa tańsza nawet o złotówkę.

Laski wanilii

Numer 4 – Laska wanilii z Allegro, sklep P.H.U. KONRAD:

  • w opakowaniu znajduje się jedna laska wanilii, pochodząca z Indonezji – odmiana Tahitensis.
  • laska jest długa, gruba i mięsista.
  • wanilia nie jest wysuszona, ale wilgotna i aromatyczna.
  • w zapachu słodka, owocowa, bez wyczuwalnego aromatu anyżku, który powinien występować w dobrej jakości wanilii odmiany Tahitian Vanilla.
  • zapłaciłam za laskę wanilii 2,30zł plus koszty przesyłki.

Po zakończeniu mojego subiektywnego testu, biorąc pod uwagę cenę do jakości, zdecydowanie najlepiej wypada laska wanilii z allegro. Kupowałam 20 sztuk, więc dodatkowe koszty przesyłki nie podniosły znacząco kosztu jednej laski. Drugi mój wybór pada na dwie laski wanilii Royal Brand. Mają znacznie ciekawszy aromat niż laski wanilii z allegro, cena również jest do przyjęcia. Trzecim faworytem jest bardzo aromatyczna i charakterystyczna w zapachu laska wanilii Kamisa, jednak cena produktu może skutecznie zniechęcić do jego zakupu.

Test lasek wanilii

W sklepach poza wymienionymi powyżej można kupić wiele innych lasek wanilii. Wybierać można między zwykłymi Madagascar Bourboun Vanilla, Tahitian Vanilla lub ekologicznymi oraz z certyfikatem sprawiedliwego handlu. Jest dostępna również wanilia w proszku. Według zapewnień dostawców są to zmielone suszone ziarna wanilii. W sklepach internetowych oraz stacjonarnych sprzedawane po 10zł za 10g lub ekologiczne po 24zł za 10g. Poza powyższymi można dostać również ekstrakt z wanilii. W składzie ma wodę, alkohol etylowy 35%, karmel oraz ekstrakt ze strąków z wanilii. Kosztuje około 30zł za 100ml. Dostępny jest również cukier z prawdziwą wanilią czyli cukier wymieszany ze zmieloną wanilią. Kosztuje około 3zł za 10g. Cena jest przystępna i lepiej wybrać taki produkt niż cukier wanilinowy, który w składzie ma poza cukrem, sztuczne aromaty: etylowanilinę i wanilinę.

Wychodzę z założenia, że najlepszy ekstrakt z wanilii oraz cukier waniliowy można zrobić w domu i nie jest to trudna sztuka. Wymaga trochę pracy oraz cierpliwości, ponieważ im dłużej ekstrakt leżakuje tym będzie bardziej aromatyczny.

– Klaudia –