Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…

Przepisy na smaczne i pożywne zupy.

17:11 | 2 września 2013
Szybkie danie z cukinii, pomidorów i marchwi
Szybkie danie z cukinii, pomidorów i marchwi

Wszystkim weganom i nie tylko, polecam szybkie sezonowe danie z cukinii, pomidorów i marchwi. Potrawa jest niezwykle aromatyczna dzięki temu, że została ugotowana w ciągu 15 minut pod ciśnieniem w szybkowarze. Smak dania wzbogaca podsmażona cebula oraz suszona słodka papryka. Cukinia i pomidory są miękkie a marchewka delikatnie chrupiąca.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: 1
19:09 | 13 lipca 2013
Zupa krem z fasoli
Zupa krem z fasoli

Zupa krem z fasoli to smaczne i bardzo odżywcze danie, które zawiera dużo białka. Przyprawy takie jak: odświeżający kmin rzymski, aromatyczny tymianek i kolendra idealnie komponują się ze smakiem białej fasoli a dodatek curry i kurkumy nadaje zupie intensywny pomarańczowy kolor.

Więcej…

Autor: Klaudia | komentarze 2
12:38 | 16 czerwca 2013
Perska zupa cebulowa
Perska zupa cebulowa

Zupa cebulowa najczęściej kojarzy się z tradycyjną francuską zupą cebulową przygotowaną na wywarze i winie, zapiekaną z serem i grzanką. Perska zupa cebulowa to lżejsza propozycja na zdrową i aromatyczną zupę zaprezentowana przez Gordona Ramsaya w książce pod tytułem :”Zdrowa kuchnia”.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
17:55 | 9 maja 2013
Zupa krem ze szczawiu i jabłka
Zupa krem ze szczawiu i jabłka

Zupa krem ze szczawiu i jabłka to pyszna propozycja na lato. Zupa jest lekka, delikatnie kwaśna a zarazem pełna w smaku ponieważ jest przygotowana na domowym wywarze z kurczaka. Dodane do niej jabłko wyśmienicie uzupełnia smak i nadaje słodki aromat.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
21:19 | 11 lutego 2013
Zupa krem z białych szparagów
Zupa krem z białych szparagów

Białe szparagi uprawiane są pod ziemią bez dostępu światła. Najbardziej rozpowszechnione są w kuchni europejskiej. Ich smak uważany jest za delikatniejszy w porównaniu ze szparagami zielonymi. Gotowane białe szparagi tradycyjnie w Europie serwuje się z sosem Hollandaise. Są znakomite również jak podstawa do sosów czy główny składnik zup.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
20:48 | 22 stycznia 2013
Zupa krem z marchewki na maśle
Zupa krem z marchewki na maśle

Zupa krem z marchewki gotowana na domowym wywarze nie gości dziś często na polskich stołach choć przepis na to danie znajdzie się w niejednej przedwojennej książce kucharskiej. Treściwą podstawą dla tej zupy jest młoda marchewka duszona na maśle oraz domowy wywar, co zapewnia naszej zupie bogaty aromat.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
21:01 | 20 stycznia 2013
Chłodnik staropolski z botwinki
Chłodnik staropolski z botwinki

Kiedy temperatura wokoło zaczyna zbliżać się do 30°C a większości z nas marzy się sjesta popołudniowa w cieniu na zielonej trawie, staropolski chłodnik z botwinki, na bazie śmietany, kefiru oraz domowego wywaru przyniesie nam orzeźwienie i doskonale zastąpi gorący posiłek.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak