Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…

Jak zrobić czyli przepisy na sprawdzone i smaczne dania.

13:46 | 27 lipca 2013
Naleśniki deserowe
Naleśniki deserowe

Naleśniki deserowe przygotowane z lejącego ciasta, usmażone na patelni z dodatkiem masła to znakomita propozycja na śniadanie, przystawkę lub deser. Prezentowany poniżej przepis pochodzi z książki pod tytułem „Crêpes – Sweet & Savory Recipes for the Home Cook”, której autorem jest Lou Seibert Pappas. Deserowe naleśniki różnią się od popularnej wersji naleśników ponieważ zawierają ekstrakt waniliowy i odrobinę brandy. Według przepisów dostępnych na polskich blogach kulinarnych do naleśników dodaje się olej roślinny. Nie uważam tego za dobrą praktykę, ponieważ naleśniki, które są tradycyjnym francuskim daniem, powinny być przyrządzane na bazie roztopionego masła.

Więcej…

Autor: Klaudia | komentarze 3
19:09 | 13 lipca 2013
Zupa krem z fasoli
Zupa krem z fasoli

Zupa krem z fasoli to smaczne i bardzo odżywcze danie, które zawiera dużo białka. Przyprawy takie jak: odświeżający kmin rzymski, aromatyczny tymianek i kolendra idealnie komponują się ze smakiem białej fasoli a dodatek curry i kurkumy nadaje zupie intensywny pomarańczowy kolor.

Więcej…

Autor: Klaudia | komentarze 2
14:07 | 30 czerwca 2013
Pieczone udka z kurczaka w paście z tamaryndowca
Pieczone udka z kurczaka w paście z tamaryndowca

Pieczone, luzowane udka z kurczaka, zamarynowane w paście z tamaryndowca z kminem rzymskim, kolendrą, koprem włoskim i słodkimi daktylami zapewnią całkowitą odmianę od znanej wszystkim wersji pieczonych udek w mieszance gotowych przypraw z czosnkiem i papryką.

Więcej…

Autor: Cezary | Komentarze: Brak
12:38 | 16 czerwca 2013
Perska zupa cebulowa
Perska zupa cebulowa

Zupa cebulowa najczęściej kojarzy się z tradycyjną francuską zupą cebulową przygotowaną na wywarze i winie, zapiekaną z serem i grzanką. Perska zupa cebulowa to lżejsza propozycja na zdrową i aromatyczną zupę zaprezentowana przez Gordona Ramsaya w książce pod tytułem :”Zdrowa kuchnia”.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
11:27 | 9 czerwca 2013
Pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi
Pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi

Przepis na pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi zaczerpnęłam z książki Gordona Ramsaya pt.:”Zdrowa kuchnia”. Oryginalnie pieczarki przygotowane zostały z serem ricotta. W wydaniu KuchennePasje.pl zamieniłam serek ricotta na bardziej wyrazisty w smaku serek kozi. Wydłużyłam również czas pieczenia pieczarek ponieważ 10 minut, to zdecydowanie za krótko, aby pieczarki stały się miękkie.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
10:49 | 2 czerwca 2013
Sok z natki pietruszki i cytryny
Sok z natki pietruszki i cytryny

Sok z natki pietruszki i cytryny to uderzająca dawka witaminy C oraz karotenu. Wypijając taki sok zadbasz o układ nerwowy, dostarczając dużą dawkę chlorofilu oraz wspomożesz organizm w zwalczaniu wolnych rodników i bakterii. Picie soku poprawia przemianę materii oraz trawienie a także dzięki dostarczaniu do organizmu wapnia, magnezu, potasu i żelaza pozytywnie wpływa na układ krążenia. Flawonoidy znajdujące się w soku z cytryny działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo oraz obniżają poziom cholesterolu.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
23:00 | 18 maja 2013
Hummus
Hummus

Hummus to bardzo popularna libańska potrawa, której różne warianty proponuje się w kuchniach na całym świecie, szczególnie na bliskim wschodzie. Jest to zimna wegańska przekąska, podawana najczęściej z chlebkiem pita. Jej głównym składnikiem jest smaczna, zdrowa i sycąca ciecierzyca. Przepis, do wypróbowania, którego szczególnie zachęcam, to wersja tradycyjnego hummus z dodatkiem bardzo zdrowego oleju lnianego.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
17:55 | 9 maja 2013
Zupa krem ze szczawiu i jabłka
Zupa krem ze szczawiu i jabłka

Zupa krem ze szczawiu i jabłka to pyszna propozycja na lato. Zupa jest lekka, delikatnie kwaśna a zarazem pełna w smaku ponieważ jest przygotowana na domowym wywarze z kurczaka. Dodane do niej jabłko wyśmienicie uzupełnia smak i nadaje słodki aromat.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
16:06 | 5 maja 2013
Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy

Sorbet to pierwszy znany w kulinarnej historii mrożony deser. Oryginalne sorbety były przygotowywane z owoców, miodu i dodatków aromatyzujących. Sorbety na bazie alkoholu zastępują często likiery podawane między posiłkami. Deser w postaci gładkiego, truskawkowego sorbetu to smaczna propozycja na nadchodzące gorące wiosenno-letnie dni. Zmrożone truskawki z cukrem oraz odrobiną alkoholu, która podkreśla smak owoców będą idealnym uzupełnieniem kulinarnych spotkań ze znajomymi oraz niedzielnych rodzinnych obiadów.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
20:57 | 3 maja 2013
Spaghetti marinara
Spaghetti marinara

Spaghetti marinara to wyśmienita propozycja dla wszystkich poszukujących odrobiny smaku włoskiej kuchni na co dzień. Pastę tą można przygotować zarówno ze świeżych jak i również mrożonych owoców morza. W moim przepisie posłużyłem się mrożonymi krewetkami, kalmarami oraz mięsem małż błękitnych (omułków).

Więcej…

Autor: Cezary | komentarze 3
« Poprzednia stronaNastępna strona »