Dorada naturalnie występuje w Morzu Śródziemnym oraz w pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Oceanu Atlantyckiego. Od lat 80. udaje się sztucznie rozmnażać dorady królewskie, co pozwala na intensywną hodowlę tych ryb, zwłaszcza w klatkach na morzu.

Mięso dorady jest białe i chude. Podczas obróbki termicznej długo zachowuje swoją sprężystość oraz wilgoć. Ryba ta ma delikatny smak i posiada niewielką ilość, łatwych w usunięciu ości.

Dorada smażona

Poniżej przedstawiam mój przepis na klasycznie usmażoną doradę.

 
Składniki potrzebne do usmażenia ryby:
(porcja dla jednej osoby)

  • 1 dorada o wadze około 350-400g (rybę kupiłem świeżą w sklepie internetowym frisco.pl)
  • ¾ łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • około pół szklanki mąki (do obtoczenia ryby)

 
Składniki na sos:
(porcja dla jednej osoby)

  • sok z połówki cytryny
  • ¼ szklanki posiekanych listków pietruszki

 
 
 
 
Przygotowanie ryby:
(czas przygotowania około 25 minut)
(czas włożonej pracy około 20 minut)

Rybę oczyść z łusek, następnie umyj ją dokładnie pod bieżącą zimą wodą. Osusz doradę ręcznikiem papierowym. Następnie posól ją dokładnie (po jednej dużej szczypcie) na każdą ze stron oraz w środku.

Wysyp mąkę na głęboki talerz i obtocz w niej rybę dokładnie.

Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię. Wlej do niej 4 łyżki oliwy.

Strząchnij nadmiar mąki z ryby. Następnie ułóż doradę delikatnie na patelni. Smaż rybę na średnim palniku, na średnim ogniu przez 4-5 minut po każdej stronie.

Usmażoną doradę połóż na ręczniku papierowym w celu ostygnięcia oraz odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie sosu:
(czas przygotowania około 5 minut)
(czas włożonej pracy około 5 minut)

Patelnię zdejmij z palnika, wylej z niej połowę tłuszczu, na którym była smażona ryba. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie wyciśnij do gorącej oliwy sok z połówki cytryny (uważaj by tłuszcz nie był zbyt gorący i nie zaczął skwierczeć przy dolewaniu zimnego soku z cytryny – czynność tą należy wykonać uważnie, by się nie popatrzyć!). Następnie wrzuć na patelnię posiekane listki pietruszki i wymieszaj je z przygotowanym sosem. Jeśli zajdzie taka potrzeba podgrzej go lekko na małym ogniu. Pamiętaj, że liście pietruszki nie powinny się rozgotować i zmięknąć.

Smażoną doradę podawaj polaną przygotowanym sosem z cytryny i pietruszki. Tak przygotowane danie możesz serwować z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i świeżą sałatką.

Rybka smażona na obiad

Kilka przydatnych uwag:

  • W przypadku gdy chcesz przygotować dwie dorady jednocześnie, użyj dwóch patelni, pozwoli to na większą kontrolę podczas smażenia.
  • Podczas smażenia, po pierwszej minucie, zacznij potrząsać patelnią z częstotliwością kilka razy na 20-30 sekund. Pozwoli to na uzyskanie równo przypieczonej, chrupiącej skórki.
  • Smaż rybę na średnim ogniu, kontrolując stale temperaturę palnika, tak by oliwa nie zaczęła dymić a mąka z panierki się nie spaliła. W razie konieczności zmniejsz na chwilę ogień. Jeśli mąka z panierki zacznie się palić, popsuje to smak ryby.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Cezary-