Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
17:55 | 9 maja 2013
Zupa krem ze szczawiu i jabłka

Zupa krem ze szczawiu i jabłka to pyszna propozycja na lato. Zupa jest lekka, delikatnie kwaśna a zarazem pełna w smaku ponieważ jest przygotowana na domowym wywarze z kurczaka. Dodane do niej jabłko wyśmienicie uzupełnia smak i nadaje słodki aromat.

Poniżej przedstawiam przepis na zupę krem ze szczawiu i jabłka.

Składniki na zupę ze szczawiu i jabłka

Składniki:

  • 200g liści szczawiu
  • 1 jabłko obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych
  • 2 łyżki masła
  • 400ml domowego niesolonego wywaru warzywnego lub z kurczaka (użyłam wywaru z kurczaka)
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 30ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 30 minut)
(czas włożonej pracy około 20 minut)

Oczyszczone liście szczawiu oraz pokrojone na kawałki jabłko podsmażaj w średnim garnku na rozpuszczonym maśle przez 10 minut.

Po upływie tego czasu wlej wywar i dopraw całość cukrem, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż jabłko zrobi się miękkie. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj wszystko na gładką, aksamitną masę. Dodaj śmietankę i wymieszaj.

Sprawdź czy zupa jest odpowiednio doprawiona. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę cukru, soli lub pieprzu.

Zupę podawaj z pieczonymi ziemniakami w łupinkach posypanymi listkami oregano.

Zupa krem ze szczawiu i jabłka

Kilka przydatnych uwag:

  • Preferuję zupy przygotowane na domowym niesolonym wywarze mięsnym lub warzywnym. Zupy przygotowane na wodzie nie należą do moich ulubionych ponieważ mają zdecydowanie mniej smaku oraz są mniej treściwe.
  • Przygotowanie z wyprzedzeniem większej ilości domowego wywaru, pozwala mi cieszyć się codziennie innego rodzaju zupą, bez potrzeby spędzania kilku godzin nad jej gotowaniem.
  • Wywar przygotowany wcześniej można przechowywać w lodówce do 3 dni lub podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.



Przyjemnego przygotowywania i smacznego.

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz