Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
20:48 | 22 stycznia 2013
Zupa krem z marchewki na maśle

Zupa krem z marchewki gotowana na domowym wywarze nie gości dziś często na polskich stołach choć przepis na to danie znajdzie się w niejednej przedwojennej książce kucharskiej. Treściwą podstawą dla tej zupy jest młoda marchewka duszona na maśle oraz domowy wywar, co zapewnia naszej zupie bogaty aromat.

Zupa krem z marchewki na maśle

Poniżej przedstawiam przepis na zupę krem z młodej marchewki.

Składniki:
(porcja dla dwóch osób)

  • 250g obranych, młodych marchewek (1 pęczek)
  • 400ml domowego niesolonego wywaru warzywnego lub z kurczaka (użyłam wywaru z kurczaka)
  • 3 łyżki prawdziwego masła
  • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w piórka
  • 1 średni ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki śmietany 18% (użyłam Krasnystaw)
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
(czas przygotowania około 45 minut)
(czas włożonej pracy około 10 minut)

Oczyszczone marchewki pokrój w małe krążki o szerokości około 1cm.

Zupa krem z marchewki na maśle - składniki

W średnim garnku o grubym dnie na jednej łyżce masła zeszklij cebulę. Po 2-3 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez minutę na małym ogniu. Dorzuć marchewkę i pozostałe 2 łyżki masła. Na małym ogniu duś wszystko pod przykryciem przez 15 minut, raz na jakiś czas mieszając.

Następnie wlej wywar i dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż marchewka zrobi się miękka. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj.

Zupę podawaj z pozostałą łyżką śmietany rozprowadzoną na talerzu. Możesz również dodatkowo udekorować zupę usmażonymi cienkimi, długimi plasterkami marchewki, tak jak na zdjęciu poniżej.

Staropolska zupa krem
Kilka przydatnych uwag:
 

  • Preferuję zupy przygotowane na domowym niesolonym wywarze mięsnym lub warzywnym. Zupy przygotowane na wodzie nie należą do moich ulubionych ponieważ mają zdecydowanie mniej smaku oraz są mniej treściwe.
  • Przygotowanie z wyprzedzeniem większej ilości domowego wywaru, pozwala mi cieszyć się codziennie innego rodzaju zupą, bez potrzeby spędzania kilku godzin nad jej gotowaniem.
  • Wywar przygotowany wcześniej można przechowywać w lodówce do 3 dni lub podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.
  • Zastąpienie domowego wywaru z kurczaka wywarem warzywnym sprawi, że przygotowana zupa będzie również daniem wegetariańskim.
  • Do potraw używam tylko prawdziwego masła o zawartości tłuszczu min. 82%.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz