Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
19:09 | 13 lipca 2013
Zupa krem z fasoli

Zupa krem z fasoli to smaczne i bardzo odżywcze danie, które zawiera dużo białka. Przyprawy takie jak: odświeżający kmin rzymski, aromatyczny tymianek i kolendra idealnie komponują się ze smakiem białej fasoli a dodatek curry i kurkumy nadaje zupie intensywny pomarańczowy kolor.

Zupa krem z białej fasoli

Składniki:
(porcja dla dwóch osób)

  • 20ml oliwy extra vergine
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1,5 łyżeczki ziarenek kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1kg dużej, białej fasoli
  • 600ml domowego niesolonego wywaru warzywnego lub z kurczaka (użyłam wywaru z kurczaka)
  • 0,5 łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Do podania:

  • uprażony na patelni plasterek boczku
  • uprażone na patelni grzanki z chleba tostowego

Zupa krem z białej fasoli - składniki

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 2,5 godziny,
w wersji maksymalnej około 14,5 godziny

(czas włożonej pracy około 15 minut)

Suchą fasolę namaczaj w 1 litrze wody przez 12 godzin. Po upływie tego czasu fasola podwoi swoja objętość i wchłonie część wody. Fasolę przesyp do szybkowaru i wlej 250ml wody. Ustaw szybkowar na średnim ogniu i na niskim ciśnieniu gotuj fasolę przez 40 minut. Możesz również ugotować fasolę w zwykłym garnku, w wodzie do miękkości przez około 1,5 – 2 godziny. Po ugotowaniu, odcedź fasolę i odczekaj aż ostygnie.

W moździerzu utłucz ziarenka kminu rzymskiego z kolendrą.


Ostudzoną fasolę przetrzyj na sicie, dzięki czemu uzyskasz gładką zupę.

W średnim garnku o grubym dnie na oliwie zeszklij cebulę. Po 2-3 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez kolejną minutę na małym ogniu. Dorzuć przyprawy: kmin rzymski, curry, kurkumę, pieprz cayenne i tymianek. Podsmażaj wszystko przez 2 minuty, raz na jakiś czas mieszając.

Po tym czasie do garnka wlej wywar o temperaturze pokojowej, poczekaj do momentu aż zupa zacznie się gotować. Następnie dołóż przetartą przez sito fasolę. Wymieszaj oraz dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 15 minut, raz na jakiś czas mieszając.

Zdejmij garnek z ognia, zmiksuj zupę na gładką masę i wymieszaj. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

Tak przygotowaną zupę podawaj z podsmażonymi na złoto grzankami z chleba tostowego oraz plasterkiem chrupiącego boczku jak na zdjęciu poniżej.

Zupa z fasoli

Kilka przydatnych uwag:

  • Do ugotowania fasoli polecam użyć szybkowaru, ponieważ gotowanie z zastosowaniem ciśnienia oszczędza czas oraz energię. Fasola ugotuje się na miękko w ciągu 40 minut, podczas gdy zwykłe gotowanie trwa około 1,5-2 godzin. W naszej kuchni do ugotowania fasoli użyłam szybkowaru Green Control firmy Tescoma.
  • Ugotowaną fasolę polecam przetrzeć przez sito. Dzięki temu zupa będzie naprawdę gładka i aksamitna.
  • Preferuję zupy przygotowane na domowym niesolonym wywarze mięsnym lub warzywnym. Zupy przygotowane na wodzie nie należą do moich ulubionych ponieważ mają zdecydowanie mniej smaku oraz są mniej treściwe.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Odżywcza zupa z białej fasoli

Autor: Klaudia | komentarze 2
Comments:
  • izomorfia3

    Koniecznie musze zrobic !

    Sierpień 14, 2013 — 15:52
  • Gość

    Wygląda przepysznie 🙂

    Lipiec 25, 2013 — 20:41
  • Dodaj komentarz