Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
21:19 | 11 lutego 2013
Zupa krem z białych szparagów

Białe szparagi uprawiane są pod ziemią bez dostępu światła. Najbardziej rozpowszechnione są w kuchni europejskiej. Ich smak uważany jest za delikatniejszy w porównaniu ze szparagami zielonymi. Gotowane białe szparagi tradycyjnie w Europie serwuje się z sosem Hollandaise. Są znakomite również jak podstawa do sosów czy główny składnik zup.

Poniżej przedstawiam przepis na zupę krem z białych szparagów.

Krem z białych szparagów

Składniki:
(porcja dla dwóch osób)

  • 300g białych szparagów (1 pęczek)
  • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w piórka
  • 1 mały ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 400ml domowego niesolonego wywaru warzywnego lub z kurczaka (użyłam wywaru z kurczaka)
  • 50ml śmietanki 30% (użyłam Zott śmietanki 30%)
  • 3 szczypty drobno zmielonej soli morskiej
  • 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Do podania:

  • 4 krążki serka koziego (użyłam roladki koziej dojrzewającej na bazie mleka pasteryzowanego Sainte Maure Soignon)
  • kilka orzechów włoskich

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 55 minut)
(czas włożonej pracy około 20 minut)

Zupa krem z białych szparagów - składniki

Dokładnie umyj szparagi pod bieżącą wodą. Obierz szparagi przy użyciu obieraczki do warzyw lub małego nożyka. Odetnij około 2 centymetrów dolnej, zdrewniałej końcówki szparaga. Następnie potnij szparagi na krążki o grubości około 1,5 centymetra.

W średnim garnku o grubym dnie na oliwie zeszklij cebulę. Po 2-3 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez kolejną minutę na małym ogniu. Dorzuć pokrojone szparagi. Na średnim ogniu podsmaż wszystko przez 2 minuty, raz na jakiś czas mieszając.

Następnie do garnka wlej wywar o temperaturze pokojowej, poczekaj do momentu aż zupa zacznie się gotować. Dopraw ją solą i pieprzem. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie szparagi powinny być ugotowane i miękkie.

Zdejmij garnek z ognia, zmiksuj zupę na gładką masę, dodaj śmietankę 30% i wymieszaj. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

Zupę podawaj z serem kozim pokrojonym w krążki oraz z orzechami włoskimi jak na zdjęciu poniżej.

Zupa z białych szparagów
Kilka przydatnych uwag:

  • Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy czerwca.
  • Kupuj szparagi młode i jędrne, bez brązowych plamek.
  • Białe szparagi należy dokładnie obrać. Nie trzeba obierać górnej części, która jest delikatna.
  • Nieświeże lub złej jakości białe szparagi są gorzkie, grube natomiast bywają włókniste.
  • Do zupy idealnie pasuje ser kozi dojrzewający w formie roladki, z porostem białej pleśni. Używałam również bardziej delikatnej roladki Mélusine.
  • Preferuję zupy przygotowane na domowym niesolonym wywarze mięsnym lub warzywnym. Zupy przygotowane na wodzie nie należą do moich ulubionych ponieważ mają zdecydowanie mniej smaku oraz są mniej treściwe.
  • Przygotowanie z wyprzedzeniem większej ilości domowego wywaru, pozwala mi cieszyć się codziennie innego rodzaju zupą, bez potrzeby spędzania kilku godzin nad jej gotowaniem. Wywar przygotowany wcześniej można przechowywać w lodówce do 3 dni lub podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.
  • Zastąpienie domowego wywaru z kurczaka wywarem warzywnym sprawi, że przygotowana zupa krem będzie również daniem wegetariańskim.
  • Używam śmietanki 30% Zotta lub Piątnicy, która jest odpowiednio tłusta, dzięki czemu nie warzy się podczas dolania do gotującej zupy. W warszawskich sklepach nie widziałam słodkiej śmietanki o mniejszej zawartości tłuszczu. Dodając śmietanę o mniejszej zawartości tłuszczu pamiętaj, żeby ją zahartować: do miseczki ze śmietaną wlej kilka łyżek gorącej zupy, całość wymieszaj i dopiero po tym dodaj śmietanę do zupy. Kilka przydatnych uwag dotyczących śmietanek i śmietan znajdziesz w moim artykule: Śmietanka i śmietana.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz