Tradycyjny kotlet schabowy

Polski, tradycyjny kotlet schabowy króluje na większości polskich stołów w każdą niedzielę. To danie, które uwielbiają niemal wszyscy miłośnica mięsa. Świetnie komponuje się z lekkimi sałatkami ze świeżych warzyw, dodatkami na ciepło (np. zasmażaną białą kapustą czy duszoną marchewką z groszkiem) oraz ziemniakami w różnych postaciach.

Schab – wartości odżywcze

Choć kotlety schabowe są kaloryczne – głównie ze względu na panierkę z bułki tartej i smażenie na dużej ilości tłuszczu – sam schab to wartościowe źródło przyswajalnego białka. Zawiera dużą ilość witaminy B1, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo schab jest świetnym źródeł żelaza – ten rodzaj mięsa polecany jest osobom, które cierpią na anemię oraz kobietom w ciąży, u których zwiększa się zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Kotlety ze świata

Choć wydawać by się mogło, że tradycyjny kotlet schabowy to danie typowo polskie, w wielu regionach świata schab w panierce serwowany jest z okazji różnych uroczystości. Polskie schabowe przypominają nieco wiedeńskie sznycle, które jednak tradycyjnie przygotowuje się jednak z mięsa cielęcego. Ze schabu (a rzadziej z kurczaka) przygotowuje się jednak japońskie kotlety tonkatsu, które smaży się na głębokim oleju i podaje z dodatkiem ryżu i surówek. Ciekawostką jest, że Japończycy nie rozbijają mięsa, a wałkują je ciężkimi, metalowymi wałkami, dzięki czemu zachowana jest struktura mięsa.

Tradycyjny kotlet schabowy – przepis

Aby przygotować idealne kotlety schabowe należy przygotować cienko pokrojone plastry schabu, przykryć je czystą ściereczką, ręcznikiem papierowym lub kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbić specjalnym młotkiem lub skorzystać z techniki japońskiej i rozwałkować mięso. Następnie na patelni rozgrzewamy smalec (np. gęsi), a same kotlety panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy po kilka minut na rozgrzanym tłuszczu aż do uzyskania odpowiedniego, złotawego koloru.

1. Jeśli unikasz mąki pszennej, możesz wykorzystać mąkę kukurydzianą.
2. Bułkę tartą możesz zastąpić zmielonymi płatkami kukurydzianymi, dzięki czemu kotlety będą bardziej chrupiące.
3. Przed panierowaniem warto doprawić mięso według własnych preferencji. Możesz dodać starty czosnek, ulubione zioła i ostre przyprawy lub ograniczyć się do soli i pieprzu.
4. Pamiętaj, by tłuszcz był dobrze rozgrzany, dzięki czemu mięso nie straci swojej tekstury i smaku, a sama panierka będzie złota i chrupiąca.

Polskie kotlety schabowe możesz serwować z dodatkiem młodych ziemniaków, frytek, pieczonych lub smażonych ćwiartek ziemniaczanych, a także z różnego rodzaju surówkami i sałatkami. Doskonale sprawdzą się również kiszonki i warzywa konserwowe (papryka, korniszony). Po usmażeniu możesz na kilka minut odłożyć kotlety na czysty ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Dodaj komentarz