Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
22:59 | 4 marca 2013
Test warszawskich bagietek

Bagietka zwana również bułką paryską czy potocznie paryżanką jest rodzajem długiego na około metr, szerokiego na 5-6 centymetrów i grubego na 3-4 centymetry pieczywa francuskiego.

Tradycyjnie bułka ta wypiekana jest z mąki pszennej, wody, soli i drożdży oraz nie zawiera sztucznych dodatków. W jej skład może wchodzić 2% mąki z bobu, 0,5% mąki sojowej lub 0,3% mąki z mieszanki różnych zbóż. Zamiast drożdży do wyrośnięcia bagietki mogą być użyte poolish, biga, zakwas, pate fermentee czy nawet sponge. Składniki te najczęściej wykorzystywane są w domowym lub rzemieślniczym wypieku a zadaniem ich jest wzbogacenie smaku oraz poprawienie tekstury i chrupkości bagietek. Dodatkowym składnikiem, który może zostać użyty do przygotowania bułek paryskich jest mąka z pełnego przemiału lub mąka żytnia.

Bagietki

Obecnie w większości naszych sklepów w sprzedaży dostępne są długie bułki aspirujące nazwą do miana bagietki. Niestety nie przypominają one w niczym prawdziwej paryżanki. Są to głównie napompowane, długie bułki z dużą ilością drobnych pęcherzyków powietrza. Ich smak jest zazwyczaj nijaki, miąższ zapychający a skórka chrupiąca tylko przez pierwsze godziny po wyjęciu z pieca. Po upływie tego czasu, zamiast wysychać, bułki te zazwyczaj stają się miękkie i gliniaste.

Jako, że nie możemy zakładać, iż każda przez nas kupiona bagietka, będzie smaczna i chrupiąca, przeprowadziłem subiektywny test bułek paryskich, które zakupiłem w kilku warszawskich lokalach.

Głównym czynnikiem wyboru poniższych lokali była renoma miejsca oraz cena paryżanki, która w przybliżeniu w ofercie wybranych sprzedawców kształtuje się w granicach 5 złotych. Dla porównania cena prawdziwej bagietki jaką możemy kupić w Paryżu, mimo wyższych kosztów produkcji oraz bogatszego społeczeństwa, rzadko przekracza 1,30 euro, co w przybliżeniu wynosi na dzień dzisiejszy 5,60 złotego.

 

Café Vincent
Wiejska

  • skórka: bułka jest chrupiąca na zewnątrz, w mojej subiektywnej ocenie jest minimalnie za twarda.
  • miąższ: posiada duże pęcherzyki powietrza, ma lekko ciągnącą konsystencję.
  • smak: pełny i bogaty, niestety w bułce wyczuwalna była lekka spalenizna, która zazwyczaj spowodowana jest niezbyt czystym piecem lub formami piekarniczymi.
  • bagietka, którą kupiłem, miała delikatnie przybrudzony i spalony spód.

Test bagietek - Café Vincent - wiejska
Na zdjęciu bagietka wiejska z Café Vincent
 

Café Vincent
Paryżanka

  • skórka: bułka jest chrupiąca na zewnątrz, w mojej subiektywnej ocenie jest również minimalnie za twarda.
  • miąższ: prezentuje piękne duże pęcherzyki powietrza, ma odpowiednio lekko ciągnącą konsystencję.
  • smak: pełny i bogaty, niestety w bułce wyczuwalna była lekka spalenizna, która zazwyczaj spowodowana jest niezbyt czystym piecem lub formami piekarniczymi.
  • bagietka, którą kupiłem, miała delikatnie przybrudzony spód.

Test bagietek - Café Vincent - paryżanka
Na zdjęciu paryżanka z Café Vincent

Test bagietek - Café Vincent

Na zdjęciu obok lekko przypalony spód paryżanki z Café Vincent

 

Batida
Paryżanka

  • skórka: bułka jest chrupiąca na zewnątrz.
  • miąższ: prezentuje dużo małych pęcherzyków powietrza.
  • smak: bagietka jest sucha i zapychająca, o nijakim smaku.

Test bagietek - Batida - Paryżanka
Na zdjęciu paryżanka z kawiarni Batida
 

Saint Honore
Bagietka z ziarnami

  • skórka: bułka jest mało chrupiąca, prawie gumowa.
  • miąższ: posiada duże pęcherzyki powietrza.
  • smak: zdominowały przez pestki i nasiona.

Test bagietek - Saint Honore - z ziarnami
Na zdjęciu bagietka z ziarnami z Saint Honore
 

Saint Honore
Paryżanka

  • skórka: bułka jest delikatnie chrupiąca.
  • miąższ: prezentuje dużo małych pęcherzyków powietrza, jest gliniasty.
  • smak: bagietka jest sucha, zapychająca o nijakim smaku.

Test bagietek - Saint Honore - paryżanka
Na zdjęciu paryżanka z Saint Honore
 

Cafe Baguette
Paryżanka

  • skórka: bułka jest idealnie chrupiąca na zewnątrz.
  • miąższ: prezentuje piękne duże pęcherzyki powietrza, ma odpowiednio ciągnącą konsystencję.
  • smak: najbliższy do prawdziwej bułki paryskiej, z lekko wyczuwalnym posmakiem chleba pszennego.

Test bagietek - Cafe Baguette - paryżanka
Na zdjęciu paryżanka z Cafe Baguette
 

Podsumowując przeprowadzony test, w mojej ocenie zwycięzcą jest paryżanka, którą zakupiłem w Cafe Baguette. Bułka ta ma delikatnie wyczuwalny smak chleba pszennego oraz jest najbardziej zbliżona do tradycyjnej bagietki. Posiada odpowiednią chrupkość skórki i dobrą konsystencję miąższu.

Zaraz za nią plasują się, oraz są godne polecenia smaczne bagietki z Café Vincent: wiejska oraz paryżanka. Niestety obie te bułki miały lekko przybrudzony spód. W oparciu o własne doświadczenie mogę napisać, że niestety taki stan rzeczy spotkał mnie nie pierwszy raz, zarówno gdy kupowałem bagietki Café Vincent na ulicy Chmielnej jak i w Centrum Handlowym Arkadia.

Bagietki z warszawskich piekarni

Bagietki dostępne w kawiarni Batida oraz Saint Honore nie przypadły mi do gustu. Są one w smaku nieciekawe i bliżej im do tanich sklepowych bułek bagietko-podobnych niż do Paryża.

W przeprowadzonym teście świadomie pominąłem produkty tańsze i dostępne na sklepowych półkach, które w najmniejszym stopniu, moim zdaniem nie przypominają prawdziwych i smacznych bagietek.

 

– Cezary –

Autor: Cezary | Komentarze: Brak

Zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi artykułami.

Domowy chleb tostowy
Domowy chleb tostowy
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie
Masło orzechowe
Masło orzechowe
New York Strip
New York Strip
Naleśniki deserowe
Naleśniki deserowe

Dodaj komentarz