Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
22:59 | 4 marca 2013
Test warszawskich bagietek

Bagietka zwana również bułką paryską czy potocznie paryżanką jest rodzajem długiego na około metr, szerokiego na 5-6 centymetrów i grubego na 3-4 centymetry pieczywa francuskiego.

Tradycyjnie bułka ta wypiekana jest z mąki pszennej, wody, soli i drożdży oraz nie zawiera sztucznych dodatków. W jej skład może wchodzić 2% mąki z bobu, 0,5% mąki sojowej lub 0,3% mąki z mieszanki różnych zbóż. Zamiast drożdży do wyrośnięcia bagietki mogą być użyte poolish, biga, zakwas, pate fermentee czy nawet sponge. Składniki te najczęściej wykorzystywane są w domowym lub rzemieślniczym wypieku a zadaniem ich jest wzbogacenie smaku oraz poprawienie tekstury i chrupkości bagietek. Dodatkowym składnikiem, który może zostać użyty do przygotowania bułek paryskich jest mąka z pełnego przemiału lub mąka żytnia.

Bagietki

Obecnie w większości naszych sklepów w sprzedaży dostępne są długie bułki aspirujące nazwą do miana bagietki. Niestety nie przypominają one w niczym prawdziwej paryżanki. Są to głównie napompowane, długie bułki z dużą ilością drobnych pęcherzyków powietrza. Ich smak jest zazwyczaj nijaki, miąższ zapychający a skórka chrupiąca tylko przez pierwsze godziny po wyjęciu z pieca. Po upływie tego czasu, zamiast wysychać, bułki te zazwyczaj stają się miękkie i gliniaste.

Jako, że nie możemy zakładać, iż każda przez nas kupiona bagietka, będzie smaczna i chrupiąca, przeprowadziłem subiektywny test bułek paryskich, które zakupiłem w kilku warszawskich lokalach.

Głównym czynnikiem wyboru poniższych lokali była renoma miejsca oraz cena paryżanki, która w przybliżeniu w ofercie wybranych sprzedawców kształtuje się w granicach 5 złotych. Dla porównania cena prawdziwej bagietki jaką możemy kupić w Paryżu, mimo wyższych kosztów produkcji oraz bogatszego społeczeństwa, rzadko przekracza 1,30 euro, co w przybliżeniu wynosi na dzień dzisiejszy 5,60 złotego.

 

Café Vincent
Wiejska

  • skórka: bułka jest chrupiąca na zewnątrz, w mojej subiektywnej ocenie jest minimalnie za twarda.
  • miąższ: posiada duże pęcherzyki powietrza, ma lekko ciągnącą konsystencję.
  • smak: pełny i bogaty, niestety w bułce wyczuwalna była lekka spalenizna, która zazwyczaj spowodowana jest niezbyt czystym piecem lub formami piekarniczymi.
  • bagietka, którą kupiłem, miała delikatnie przybrudzony i spalony spód.

Test bagietek - Café Vincent - wiejska
Na zdjęciu bagietka wiejska z Café Vincent
 

Café Vincent
Paryżanka

  • skórka: bułka jest chrupiąca na zewnątrz, w mojej subiektywnej ocenie jest również minimalnie za twarda.
  • miąższ: prezentuje piękne duże pęcherzyki powietrza, ma odpowiednio lekko ciągnącą konsystencję.
  • smak: pełny i bogaty, niestety w bułce wyczuwalna była lekka spalenizna, która zazwyczaj spowodowana jest niezbyt czystym piecem lub formami piekarniczymi.
  • bagietka, którą kupiłem, miała delikatnie przybrudzony spód.

Test bagietek - Café Vincent - paryżanka
Na zdjęciu paryżanka z Café Vincent

Test bagietek - Café Vincent

Na zdjęciu obok lekko przypalony spód paryżanki z Café Vincent

 

Batida
Paryżanka

  • skórka: bułka jest chrupiąca na zewnątrz.
  • miąższ: prezentuje dużo małych pęcherzyków powietrza.
  • smak: bagietka jest sucha i zapychająca, o nijakim smaku.

Test bagietek - Batida - Paryżanka
Na zdjęciu paryżanka z kawiarni Batida
 

Saint Honore
Bagietka z ziarnami

  • skórka: bułka jest mało chrupiąca, prawie gumowa.
  • miąższ: posiada duże pęcherzyki powietrza.
  • smak: zdominowały przez pestki i nasiona.

Test bagietek - Saint Honore - z ziarnami
Na zdjęciu bagietka z ziarnami z Saint Honore
 

Saint Honore
Paryżanka

  • skórka: bułka jest delikatnie chrupiąca.
  • miąższ: prezentuje dużo małych pęcherzyków powietrza, jest gliniasty.
  • smak: bagietka jest sucha, zapychająca o nijakim smaku.

Test bagietek - Saint Honore - paryżanka
Na zdjęciu paryżanka z Saint Honore
 

Cafe Baguette
Paryżanka

  • skórka: bułka jest idealnie chrupiąca na zewnątrz.
  • miąższ: prezentuje piękne duże pęcherzyki powietrza, ma odpowiednio ciągnącą konsystencję.
  • smak: najbliższy do prawdziwej bułki paryskiej, z lekko wyczuwalnym posmakiem chleba pszennego.

Test bagietek - Cafe Baguette - paryżanka
Na zdjęciu paryżanka z Cafe Baguette
 

Podsumowując przeprowadzony test, w mojej ocenie zwycięzcą jest paryżanka, którą zakupiłem w Cafe Baguette. Bułka ta ma delikatnie wyczuwalny smak chleba pszennego oraz jest najbardziej zbliżona do tradycyjnej bagietki. Posiada odpowiednią chrupkość skórki i dobrą konsystencję miąższu.

Zaraz za nią plasują się, oraz są godne polecenia smaczne bagietki z Café Vincent: wiejska oraz paryżanka. Niestety obie te bułki miały lekko przybrudzony spód. W oparciu o własne doświadczenie mogę napisać, że niestety taki stan rzeczy spotkał mnie nie pierwszy raz, zarówno gdy kupowałem bagietki Café Vincent na ulicy Chmielnej jak i w Centrum Handlowym Arkadia.

Bagietki z warszawskich piekarni

Bagietki dostępne w kawiarni Batida oraz Saint Honore nie przypadły mi do gustu. Są one w smaku nieciekawe i bliżej im do tanich sklepowych bułek bagietko-podobnych niż do Paryża.

W przeprowadzonym teście świadomie pominąłem produkty tańsze i dostępne na sklepowych półkach, które w najmniejszym stopniu, moim zdaniem nie przypominają prawdziwych i smacznych bagietek.

 

– Cezary –

Autor: Cezary | Komentarze: Brak

Zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi artykułami.

Chłodnik staropolski z botwinki
Chłodnik staropolski z botwinki
Domowy zakwas żytni
Domowy zakwas żytni
New York Strip
New York Strip
Smalec
Smalec
Masło orzechowe
Masło orzechowe

Dodaj komentarz