Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
17:11 | 2 września 2013
Szybkie danie z cukinii, pomidorów i marchwi

Wszystkim weganom i nie tylko, polecam szybkie sezonowe danie z cukinii, pomidorów i marchwi. Potrawa jest niezwykle aromatyczna dzięki temu, że została ugotowana w ciągu 15 minut pod ciśnieniem w szybkowarze. Smak dania wzbogaca podsmażona cebula oraz suszona słodka papryka. Cukinia i pomidory są miękkie a marchewka delikatnie chrupiąca.

Danie z cukinii

Składniki na porcję dla dwóch osób:

  • mała żółta cukinia
  • mała zielona cukinia
  • dwa średnie pomidory
  • dwie małe marchewki
  • średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • pół łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • 3 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • mały listek laurowy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej granulowanej (użyłam papryki Bio Royal Brand)
  • 120ml przegotowanej wody

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 30 minut)
(czas włożonej pracy około 10 minut)

Umyte cukinie oraz pomidory obierz ze skórki a następnie pokrój w dość duże kawałki. Obraną marchew potnij na plasterki grubości około 0,3 centymetra. Cebulę pokrój w dość grubą kostkę.

Szybkie danie z cukinii pomidorów i marchwi - przygotowanie

W szybkowarze na średnim ogniu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną cebulę. Cebulę podsmażaj przez około 2-3 minuty, mieszając ją raz na jakiś czas. Do podsmażonej cebuli dodaj przygotowane wcześniej cukinie, pomidory, marchewki, sól, pieprz, listek laurowy, słodką paprykę i wodę. Wymieszaj wszystkie składniki i zamknij szybkowar. Gotuj wszystko przez 15 minut na niskim ciśnieniu.

Danie z cukinii pomidorów i marchwi

Tak przygotowane danie możesz podawać jako lekki obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Smakuje wyśmienicie ze świeżą bagietką lub białym pieczywem.

Wegańskie danie z cukinii, pomidorów i marchwi

Kilka przydatnych uwag:

  • Do ugotowania dania polecam użyć szybkowaru, ponieważ gotowanie z zastosowaniem ciśnienia oszczędza czas oraz energię. Warzywa ugotują się na miękko w ciągu 15 minut, podczas gdy zwykłe gotowanie trwa około 50 minut. W naszej kuchni do przygotowania szybkiego dania z cukinii, pomidorów i marchwi użyłam szybkowaru Green Control firmy Tescoma.
  • Podczas gotowania warzyw w szybkowarze nie tracą one swoich kolorów, dzięki czemu danie na talerzu prezentuje się pięknie.

Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Aromatyczne sezonowe danie z cukinii

Autor: Klaudia | Komentarze: 1
Comments:
  • www.poezja-smaku.pl

    Ten kolor od razu pozytywnie nastraja! 🙂

    Wrzesień 9, 2013 — 0:33
  • Dodaj komentarz