Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
20:57 | 3 maja 2013
Spaghetti marinara

Spaghetti marinara to wyśmienita propozycja dla wszystkich poszukujących odrobiny smaku włoskiej kuchni na co dzień. Pastę tą można przygotować zarówno ze świeżych jak i również mrożonych owoców morza. W moim przepisie posłużyłem się mrożonymi krewetkami, kalmarami oraz mięsem małż błękitnych (omułków).

Spaghetti marinara

Składniki na obiad dla dwóch osób:

  • 150g mrożonych, obgotowanych małych krewetek (np. koktajlowych)
  • 186g mrożonych kalmarów
  • 150g mięsa mrożonych, obgotowanych małż błękitnych (omułków)

Mrożone owoce morza zakupiłem w sklepie Solera w Warszawie przy ulicy Wilczej.

  • 2 duże ząbki czosnku drobno posiekane lub wyciśnięte
  • 1 średnia cebula posiekana w drobną kostkę
  • 3 gałązki pietruszki do posypania
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 250 ml dobrej jakości wytrawnego białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 4 małe pomidorki (np. cherry)
  • 2,5 szczypty drobno zmielonej soli morskiej (lub do smaku)
  • 1 mała szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu (lub do smaku)

Spaghetti:

  • 110g makaronu suchego z pszenicy durum do spaghetti nr 5 (użyłem spaghetti włoskiej firmy Arrighi)
  • 0,5 łyżki soli morskiej (do gotowania makaronu)

Składniki potrzebne do przygotowania spaghetti marinara

Przygotowanie
(całkowity czas przygotowania około 20 minut)
(czas włożonej pracy około 15 minut)

W dużym garnku zacznij gotować 2,5 litra wody.

Na średnim ogniu rozgrzej dużą, wysoką patelnię. Następnie na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i wsyp pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę podsmażaj przez około 5 minut, mieszając ją co pół minuty uważnie tak by się nie usmażyła, tylko zeszkliła. Dodaj posiekane ząbki czosnku. Całość mieszaj jeszcze przez około 30 sekund. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wlej 250 ml białego wina oraz dołóż listek laurowy. Gotuj wszystko przez 7 minut, do momentu aż z wina odparuje większość alkoholu a cały sos lekko zgęstnieje.

W tym czasie do gotującej się wody w garnku wlej łyżkę oliwy, wsyp 0,5 łyżki soli, oraz makaron. Gotujący się makaron często mieszaj. Po upływie około 8-9 minut sprawdź czy jest już al dente. Makaron powinien ugotować się maksymalnie w około 10 minut. Ugotowany makaron odcedź na dużym sitku.

Na patelnię, do ugotowanego winnego sosu, dodaj małże. Po upływie około 45 sekund delikatnie je przemieszaj. Po upływie kolejnych 15 sekund na patelnię dodaj kalmary. Po 30 sekundach przemieszaj delikatnie kalmary z małżami i dodaj krewetki. Po upływie 1 minuty dodaj małą szczyptę pieprzu, dwie szczypty soli oraz sok z  cytryny. Przemieszaj całość kolejny raz delikatnie. Jeśli na patelni będzie zbyt mało sosu dolej od dwóch do czterech łyżek wody z gotującego się makaronu. Gotuj wszystko jeszcze przez 1-1,5 minuty.

Ugotowany, odcedzony makaron przełóż na patelnię. Całość zamieszaj delikatnie tak by makaron połączył się z sosem i owocami morza. Przełóż gotowe spaghetti na dwa głębokie talerze. Listki pietruszki posiekaj i posyp nimi makaron. Pomidorki pokrój w połówki i udekoruj nimi gotowe spaghetti.

Spaghetti z owocami morza

Kilka przydatnych uwag:

  • Spaghetti marinara można przygotować również ze świeżych owoców morza. Dzięki temu smak całej potrawy będzie bardziej pełny i wyrazisty. Świeże owoce morza w naszym kraju są jednak ciężko dostępne, drogie oraz często marnej jakości lub wręcz w stanie nienadającym się do spożycia ze względu na zbyt długi czas ich transportu oraz przetrzymywania.
  • Przygotowanie potrawy z mrożonej mieszanki morskiej pozwala cieszyć się nią niezależnie od dostępności świeżych składników. Cała potrawa posiada nadal swój charakterystyczny i delikatny smak, oraz jest tania w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub lekki obiad. Można zapakować ją w pudełko, zabrać do pracy i podgrzać w mikrofali. Dzięki niej możesz zrezygnować z często drogiego i niezdrowego lunchu w stołówce czy barze, a zamiast niego cieszyć się daniem z owoców morza w dobrej cenie.
  • Makaron do spaghetti najlepiej gotować jest na bieżąco do potrawy. Nie polecam przetrzymywania makaronu na zapas w lodówce. Nawet gdy masz zamiar zabrać potrawę do pracy następnego dnia, makaron warto ugotować rano.
  • Większość dostępnych w sklepach mrożonych krewetek i mięsa małż jest uprzednio obgotowana. Obgotowane krewetki poznać można po różowym kolorze a obgotowane małże są bardziej blade.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Cezary –

Makaron z owocami morza

Autor: Cezary | komentarze 3
Comments:
  • Ola

    Dziękuję za wspaniały przepis. Dopiero zaczynam swoją przygodę z owocami morza. Smak rzeczywiście zmienia się z wiekiem 🙂 Przydatne uwagi – bardzo cenne. I piękne zdjęcia! Od tej pory to mój ulubiony blog kulinarny.

    Styczeń 28, 2016 — 11:19
    • Bardzo się cieszymy 🙂 Dziękujemy i zapraszamy!

      Styczeń 28, 2016 — 12:12
  • wykrywacz smaku

    jak ładnie kolorowo 🙂 Dziękujemy za dołączenie do konkursu, życzymy powodzenia!

    Maj 7, 2013 — 13:31
  • Dodaj komentarz