Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
16:06 | 5 maja 2013
Sorbet truskawkowy

Sorbet to pierwszy znany w kulinarnej historii mrożony deser. Oryginalne sorbety były przygotowywane z owoców, miodu i dodatków aromatyzujących. Sorbety na bazie alkoholu zastępują często likiery podawane między posiłkami. Deser w postaci gładkiego, truskawkowego sorbetu to smaczna propozycja na nadchodzące gorące wiosenno-letnie dni. Zmrożone truskawki z cukrem oraz odrobiną alkoholu, która podkreśla smak owoców będą idealnym uzupełnieniem kulinarnych spotkań ze znajomymi oraz niedzielnych rodzinnych obiadów.

Sorbet truskawkowy

Składniki na około 10-12 dużych kulek:

  • 450g świeżych, umytych truskawek
  • 150g cukru pudru z białego cukru (nie używam kupnego cukru pudru, przygotowuję na bieżąco mieląc cukier w młynku elektrycznym)
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 1 łyżeczka cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 5-6 godzin)
(czas włożonej pracy około 30 minut)

Pokrojone w plasterki truskawki wymieszaj w średniej misce z cukrem pudrem oraz wódką. Miskę pozostaw przykrytą na godzinę, mieszając truskawki raz na jakiś czas, tak by puściły sok a cukier puder się rozpuścił.

Po upływie godziny przełóż truskawki do blendera, dolej sok z cytryny i wsyp szczyptę soli. Zmiksuj wszystko dokładnie na gładką masę.

Sorbet truskawkowy

Zmiksowane truskawki przetrzyj na drobnym sicie, by oddzielić pesteczki.

Tak przygotowaną masę truskawkową możesz zamrozić. Podczas zamrażania należy sorbet mieszać, aby nie utworzyły się zbyt duże kryształki lodu. Unikniesz tego problemu używając maszyny do lodów.

Sorbet truskawkowy smakuje wyśmienicie podany ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Można go również podawać jako dodatek do panna cotty waniliowej.

Owocowy sorbet

Kilka przydatnych uwag:

  • Przetarcie zmiksowanych truskawek przez sito pozwoli uzyskać gładką, wręcz aksamitną konsystencję sorbetu.
  • Do przygotowywania sorbetu używam maszyny do lodów, dzięki której podczas mrożenia nie tworzą się grudki lodu a sorbety i lody są puszyste.
  • W okresie, kiedy nie ma świeżych truskawek, sorbet można przygotować z truskawek mrożonych.
  • Jeżeli sorbet ma być podawany dzieciom, można zrezygnować z dodatku alkoholu.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz