Sorbet truskawkowy – prosty przepis

Sorbet domowej roboty smakuje równie dobrze jak ten ze sklepu. Jest to lekki, orzeźwiający deser i w dodatku mniej kaloryczny niż tradycyjne lody. W sezonie na truskawki, kiedy możemy kupić świeże i pyszne owoce, ten przepis sprawdzi się idealnie.

Przepis na sorbet truskawkowy

Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Szacowana liczba porcji to 10 gałek lodów sorbet.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 0,5 szklanki cukru( szklanka 250 ml)
  • Sok z 1 cytryny i 2 łyżki wody

Przed przygotowaniem upewnij się, że masz wystarczająco miejsca w zamrażarce.

Sposób przygotowania:
Weź mały rondelek i umieść w nim sok z cytryny, cukier oraz dwie łyżki wody. Podgrzewaj syrop na niskiej temperaturze, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotowy zostaw do przestudzenia.
Potem umyj truskawki, usuń szypułki. Owoce umieść w garnku i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładką masę.
Do masy truskawkowej wlej przygotowany wcześniej syrop. Całość zamieszaj i przelej do zamykanego pojemnika i włóż je do zamrażalnika. Po dwóch godzinach wyjmij sorbet i ponownie go rozmieszaj. Należy to jeszcze uczynić raz, albo dwa, w godzinnych odstępach. Miksowanie sorbetu jest ważną częścią przygotowania, dzięki temu łatwiej jest później nakładać lody „na gałki”.
Po 6 godzinach sorbet będzie gotowy do spożycia.

Całość można udekorować świeżymi truskawkami i listkiem mięty.

Sorbet z mrożonych truskawek

Jeśli masz ochotę na sorbet w zimie i trochę truskawek w zamrażalniku, wystarczy umieścić owoce w naczyniu blendera z odrobiną cukru, sokiem z cytryny lub limonki. Tak przygotowany sorbet możesz podawać do spożycia od razu, pamiętaj tylko, by nie mrozić ponownie lodów.

Modyfikacje i ciekawostki

Ten orzeźwiający deser pochodzi z Azji, początkowo był to napój zrobiony z posłodzonego soku owocowego, zmieszany z kostkami lodu. Samo słowo sorbet pochodzi z języka tureckiego. Taki znamy powstał we Włoszech. Zasmakował królowej Katarzynie Medycejskiej, dzięki czemu trafił do Francji, a później do innych krajów.
Sorbety często są porównywane do lodów włoskich lub lodów wodnych, jednak różnią się doborem i proporcjami składników.
Każdy przepis można modyfikować i ulepszać. W tym przypadku truskawki można zastąpić innymi owocami. Niektórzy zamiast cukru dodają miodu do sorbetu, w smaku nie czuć specjalnej różnicy. Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców, np. malin czy pomarańczy. Można także użyć w przepisie odrobiny wina bądź likieru.

Dodaj komentarz