Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
13:56 | 16 września 2013
Smalec z suszonymi śliwkami i cebulką

Smalec z suszonymi śliwkami i cebulką to kolejna nasza propozycja smakowego smalcu na kanapki. Na jesienne i zimowe chłodne dni polecamy pyszny domowy smalczyk o słodkim zapachu suszonych śliwek, cebulki oraz majeranku na kromce świeżego domowego pieczywa.

Domowy smalec z suszonymi śliwkami i cebulką

Poniżej przedstawiam przypis na smalec z suszonymi śliwkami i cebulką, który jest jedną z wielu propozycji przyrządzenia smalcu do smarowania pieczywa.

Składniki na porcję dla kilku osób:

  • 350g dobrej jakości słoniny
  • 12-15 suszonych śliwek
  • średniej wielkości cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 3 godzin)
(czas włożonej pracy około 1,5 godziny)

Śliwki pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj cebulę w drobną kostkę.

Smalec wytapiaj zgodnie z opisem w artykule „Smalec”.

Jak przygotować domowy smalec

Po 1,5-2 godzinach od początku roztapiania słoniny wrzuć do garnka pokrojone śliwki, cebulę oraz majeranek. Zamieszaj całość delikatnie. Podgrzewaj wszystko jeszcze przez 15-20 minut, raz na jakiś czas mieszając, aż do momentu kiedy cebula będzie miała ładny złoty kolor a z garnka zacznie delikatnie pachnieć śliwkami.

Domowy smalec na kanapki

Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i przelej smalec do naczynia, w którym będzie przechowywany. Możesz do tego celu użyć kamionkowej miseczki. Smalec stygnie kilka godzin. Przed włożeniem smalcu do lodówki upewnij się, że miseczka jest szczelnie przykryta, ponieważ smalec bardzo łatwo przejmuje zapachy z lodówki.

Kilka przydatnych uwag:

  • Zachęcam do przeczytania artykułu o smalcu i procesie jego przygotowywania „Smalec”.

Smalec ze śliwkami, cebulką i majerankiem

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz