Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
12:43 | 11 sierpnia 2013
Smalec z jabłkiem i tymiankiem

Smalec z jabłkiem i tymiankiem podany na kromce świeżego domowego pieczywa jest pyszną propozycją na pożywną przystawkę podczas biesiady z rodziną i przyjaciółmi. Zapach dobrej jakości smalcu idealnie komponuje się z aromatem jabłka i świeżym tymiankiem.

Smalec z jabłkiem i tymiankiem

Poniżej przedstawiam przypis na smalec z jabłkiem i tymiankiem, który jest jedną z wielu propozycji przyrządzenia smalcu do smarowania pieczywa.

Składniki na porcję dla kilku osób:

  • 350g dobrej jakości słoniny
  • 1 twarde słodko-kwaśne jabłko
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 3 godzin)
(czas włożonej pracy około 1,5 godziny)

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Tymianek umyj pod bieżącą wodą. Do przygotowywania smalcu użyj samych listków, bez gałązek.

Smalec wytapiaj zgodnie z opisem w artykule „Smalec”.

Smalec smakowy z jabłkiem

Po 1,5-2 godzinach od początku roztapiania słoniny wrzuć do garnka pokrojone w kostkę jabłko wraz z listkami tymianku. Zamieszaj całość delikatnie. Podgrzewaj wszystko jeszcze przez 15-20 minut, raz na jakiś czas mieszając, aż do momentu kiedy jabłko zmięknie a z garnka zacznie delikatnie pachnieć tymiankiem.

Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i przelej smalec do naczynia, w którym będzie przechowywany. Możesz do tego celu użyć kamionkowej miseczki. Smalec stygnie kilka godzin. Przed włożeniem smalcu do lodówki upewnij się, że miseczka jest szczelnie przykryta, ponieważ smalec bardzo łatwo przejmuje zapachy z lodówki.

Smakowy smalec - przygotowanie

Tak przygotowany smalec przed podaniem możesz posypać świeżymi listkami tymianku.

Kilka przydatnych uwag:

  • Zachęcam do przeczytania artykułu o smalcu i procesie jego przygotowywania „Smalec”.
  • Smalec przechowuj w szczelnie przykrytym naczyniu w lodówce.
  • Do przygotowania smacznego smalcu należy używać słoninę pochodzącą ze zwierząt karmionych tradycyjnie, produktami naturalnymi lub z hodowli ekologicznej. Miejscem, gdzie możesz kupić słoninę pochodzącą z chowu opartego na składnikach naturalnych, w Warszawie jest Beskidzki Wypas, znajdujący się przy ulicy Polnej 13, w którym Pan Grzegorz, poza wołowiną z krów ras mięsnych, raz w tygodniu, zazwyczaj w każdy piątek, dostępną ma świeżą i grubą słoninę.

Domowy smalec z dodatkami

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz