Smalec z jabłkiem i tymiankiem

Domowy smalec z jabłkiem i tymiankiem jest przepysznym dodatkiem do pieczywa i może stanowić sycącą przekąskę pomiędzy posiłkami. Sprawdź, jak przygotować wyborny smalec z jabłkiem i ziołami, krok po kroku!

Składniki potrzebne do przyrządzenia domowego smalcu z jabłkiem:

  • około pół kilograma słoniny
  • 250-300 gram kiełbasy
  • 1 duże, soczyste jabłko
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 słodka cebula
  • przyprawy: sól i pieprz

Oprócz tego potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa, dużej patelni do podsmażania, najlepiej jeśli jest to patelnia z wysokimi brzegami i grubym dnem. Potrzebne będą Ci także słoiki lub miseczki oraz solidny garnek do topienia słoniny.

Sposób przygotowania – smalec z jabłkiem i tymiankiem

  1. Przepuść słoninę przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli to konieczne zrób to dwukrotnie.
  2. Przepuść przez maszynkę do mielenia także kiełbasę.
  3. Obierz cebulę i pokrój ją w bardzo drobną kostkę lub starannie posiekaj.
  4. Przełóż zmieloną słoninę do garnka z grubym dnem i podgrzewaj, aż do momentu w którym słonina się rozpuści. Mieszaj od czasu do czasu. Po około godzinie czasu słonina powinna być już roztopiona.
  5. Na patelni podsmażaj przez chwilę cebulę oraz zmieloną kiełbasę.
  6. Na patelnię przelej rozpuszczoną słoninę i wymieszaj całość.
  7. Obierz jabłko i pokrój w kostkę. Dodaj do smalcu na patelni razem ze świeżym lub suszonym tymiankiem.
  8. Podsmażaj całość przez 5-10 minut. Następnie dodaj trochę soli i pieprzu do smaku. I jeszcze przez chwilę pozostaw na ogniu.
  9. Przelej smalec z jabłkiem i tymiankiem do przygotowanych wcześniej miseczek. Możesz też przelać smalec do słoików.
  10. Odstaw słoiki lub miseczki ze smalcem do stężenia. Następnie zakręć słoiki lub przykryj miseczki i wstaw do lodówki. Przechowuj w lodówce.

Domowy smalec możesz także mrozić. Bardzo dobrym pomysłem na oryginalny prezent może być słoik smalcu w ozdobnym słoiku. Taki podarunek można przynieść ze sobą idąc z wizytą. Powyższy przepis możesz dowolnie modyfikować. Niektórzy rezygnują z jabłka, ponieważ może ono przyspieszać psucie się wyrobu. Jeśli jednak zamierzasz zjeść domowy smalec w krótkim czasie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać właśnie jabłko. Podczas pracy w kuchni, zabezpiecz wszystkie powierzchnie przed nadmiernym zatłuszczeniem. Topiąca się słonina może ,,strzelać”, więc przygotuj odpowiednio stanowisko pracy. Pyszny smalczyk domowy doskonale komponuje się ze świeżym, chrupiącym chlebem i kiszonymi ogórkami. W wersji nowoczesnej możesz jeść smalczyk z oliwkami. Smacznego!

Dodaj komentarz