Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
16:00 | 30 marca 2014
Ribeye Steak

Ribeye Steak jest moim ulubionym steakiem. Dojrzałe mięso z młodego bydła ras mięsnych, takich jak Angus, Hereford, Simentaler czy Salers zgrillowane do poziomu MEDIUM RARE jest pełne smaku, soczyste, miękkie oraz rozpływające się w ustach. Ribeye Steak to kawałek antrykotu z górnej części żeber (ang. rib).

Stek z antrykotu

Składniki potrzebne do przygotowania Ribeye:

  • Steak o grubości około 2,5-3 centymetrów (około 300-320g)
  • 4 duże szczypty drobno zmielonej soli morskiej
  • 4 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • obrany, przekrojony na pół ząbek czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • łyżka oliwy extra vergine
  • kilka kropel z cytryny

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około godziny i 10 minut)
(czas włożonej pracy około 10 minut)

Na dwie godziny przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki.

Dojrzały Ribeye Steak

Rozgrzej mocno patelnię grillową. Dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem ( po dwie duże szczypty soli oraz po dwie szczypty pieprzu na stronę ). Tak przygotowanego steaka połóż na gorącej patelni i grilluj go, na dużym ogniu, przez około 2,5 – 3 minuty na każdej ze stron. Podczas smażenia smaruj mięso rozkrojonym czosnkiem nakłutym na widelec oraz gałązką rozmarynu. Dzięki temu mięso uzyska świeży smak i charakterystyczny zapach.

Po zgrillowaniu odstaw steaka na 2-3 minuty na kratkę, tak aby wyciekły z mięsa soki. Wykorzystaj płyn, który wyciekł z mięsa dodając do niego 2-3 krople soku z cytryny oraz łyżkę oliwy. Po rozmieszaniu sos jest idealnym uzupełnieniem dla steaka. Tak zgrillowany steak jest lekko czerwony w środku i ma temperaturę około 52°C czyli osiągnął stopień wysmażenia MEDIUM RARE. Steaka podawaj z ulubionymi dodatkami na przykład z puree ziemniaczanym, krążkami smażonej w panierce cebuli oraz gotowanymi brokułami.

Ribeye - steak z antrykotu

Kilka przydatnych uwag:

  • Bardzo dobre Ribeye można dostać w sklepie Beskidzki Wypas przy ulicy Polnej 13 w Warszawie.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz