Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…

Niezastąpione przystawki i dodatki.

13:56 | 16 września 2013
Smalec z suszonymi śliwkami i cebulką
Smalec z suszonymi śliwkami i cebulką

Smalec z suszonymi śliwkami i cebulką to kolejna nasza propozycja smakowego smalcu na kanapki. Na jesienne i zimowe chłodne dni polecamy pyszny domowy smalczyk o słodkim zapachu suszonych śliwek, cebulki oraz majeranku na kromce świeżego domowego pieczywa.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
17:11 | 2 września 2013
Szybkie danie z cukinii, pomidorów i marchwi
Szybkie danie z cukinii, pomidorów i marchwi

Wszystkim weganom i nie tylko, polecam szybkie sezonowe danie z cukinii, pomidorów i marchwi. Potrawa jest niezwykle aromatyczna dzięki temu, że została ugotowana w ciągu 15 minut pod ciśnieniem w szybkowarze. Smak dania wzbogaca podsmażona cebula oraz suszona słodka papryka. Cukinia i pomidory są miękkie a marchewka delikatnie chrupiąca.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: 1
12:43 | 11 sierpnia 2013
Smalec z jabłkiem i tymiankiem
Smalec z jabłkiem i tymiankiem

Smalec z jabłkiem i tymiankiem podany na kromce świeżego domowego pieczywa jest pyszną propozycją na pożywną przystawkę podczas biesiady z rodziną i przyjaciółmi. Zapach dobrej jakości smalcu idealnie komponuje się z aromatem jabłka i świeżym tymiankiem.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
11:27 | 9 czerwca 2013
Pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi
Pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi

Przepis na pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi zaczerpnęłam z książki Gordona Ramsaya pt.:”Zdrowa kuchnia”. Oryginalnie pieczarki przygotowane zostały z serem ricotta. W wydaniu KuchennePasje.pl zamieniłam serek ricotta na bardziej wyrazisty w smaku serek kozi. Wydłużyłam również czas pieczenia pieczarek ponieważ 10 minut, to zdecydowanie za krótko, aby pieczarki stały się miękkie.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
10:49 | 2 czerwca 2013
Sok z natki pietruszki i cytryny
Sok z natki pietruszki i cytryny

Sok z natki pietruszki i cytryny to uderzająca dawka witaminy C oraz karotenu. Wypijając taki sok zadbasz o układ nerwowy, dostarczając dużą dawkę chlorofilu oraz wspomożesz organizm w zwalczaniu wolnych rodników i bakterii. Picie soku poprawia przemianę materii oraz trawienie a także dzięki dostarczaniu do organizmu wapnia, magnezu, potasu i żelaza pozytywnie wpływa na układ krążenia. Flawonoidy znajdujące się w soku z cytryny działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo oraz obniżają poziom cholesterolu.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
23:00 | 18 maja 2013
Hummus
Hummus

Hummus to bardzo popularna libańska potrawa, której różne warianty proponuje się w kuchniach na całym świecie, szczególnie na bliskim wschodzie. Jest to zimna wegańska przekąska, podawana najczęściej z chlebkiem pita. Jej głównym składnikiem jest smaczna, zdrowa i sycąca ciecierzyca. Przepis, do wypróbowania, którego szczególnie zachęcam, to wersja tradycyjnego hummus z dodatkiem bardzo zdrowego oleju lnianego.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
20:44 | 24 kwietnia 2013
Masło orzechowe
Masło orzechowe

Masło orzechowe to przysmak uwielbiany nie tylko przez najmłodszych. Jest ono bardzo proste w przygotowaniu, możesz je w łatwy sposób zrobić własnoręcznie w domu. Masło orzechowe jest niesamowitą zachętą na zdrowe i pożywne śniadanie, na przykład w postaci znanej na całym świecie kanapki PBJ czyli „The peanut butter and jelly sandwich„. Uwielbiana przez amerykanów, PBJ to kanapka z chleba tostowego z masłem orzechowym i dżemem.

Więcej…

Autor: Klaudia | komentarze 2
19:23 | 14 marca 2013
Pieczone warzywa z rozmarynem i oliwą
Pieczone warzywa z rozmarynem i oliwą

Pieczone warzywa z rozmarynem i oliwą to ciekawa propozycja na jesienne lub zimowe dni. W procesie pieczenia poprzez zachodzącą karmelizację wydobyty zostaje znakomity smak warzyw, stają się one bardziej słodkie oraz nabierają złocistych kolorów, które ożywiają stół podczas wspólnego posiłku.

Pieczona z warzywami, przekrojona na pół główka pachnącego czosnku, wzbogaca potrawę swoim aromatem oraz idealnie pasuje do grzanek jako pasta czosnkowa.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
22:08 | 6 marca 2013
Pieczone figi z serem feta i orzechami włoskimi
Pieczone figi z serem feta i orzechami włoskimi

Świeże pieczone figi z serem feta, orzechami włoskimi, z dodatkiem tymianku i otartej skórki z limonki to doskonała propozycja na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Podstawą są dojrzałe, świeże figi oraz oryginalna grecka feta wyprodukowana z mieszanki mleka owczego i koziego, którym zawdzięcza swój intensywny, oryginalny smak. Dodatek w postaci rozdrobnionych orzechów włoskich, pachnącego świeżego tymianku, skórki z limonki i kilku kropel octu balsamicznego idealnie komponuje się z figami i serem feta.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
17:00 | 3 lutego 2013
Grillowane szparagi
Grillowane szparagi

Szparagi można przygotować na wiele różnych sposobów. Mogą być grillowane, duszone na maśle lub blanszowane. Są bogatym źródłem witaminy B6, wapnia, magnezu oraz cynku. Grillowane z oliwą, solą i pieprzem są bardzo smaczne i mało kaloryczne.

Szparagi są popularne w krajach północno-zachodniej Europy a także w Polce. Serwuje się je w różny sposób jako przystawkę lub danie warzywne. W kuchni azjatyckiej często bywają smażone w małej ilości oleju na dużym ogniu, z kurczakiem, krewetkami lub wołowiną.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
Następna strona »