Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…

Opisujemy podstawy sztuki kulinarnej.

18:56 | 3 sierpnia 2013
Rodzaje steaków
Rodzaje steaków

Steak jest potrawą angielską. Jest to kawałek delikatnej wołowiny, która nadaje się do grillowania, smażenia lub opiekania w wysokiej temperaturze przy użyciu broilera. Tradycyjnie przygotowywany był z polędwicy, rostbefu lub rumsztyku. W późniejszych czasach termin steak został rozszerzony o kolejne kawałki mięsa, które wcześniej uznawano za zdatne jedynie do pieczenia czy duszenia.

Więcej…

Autor: Cezary | komentarzy 9
13:46 | 27 lipca 2013
Naleśniki deserowe
Naleśniki deserowe

Naleśniki deserowe przygotowane z lejącego ciasta, usmażone na patelni z dodatkiem masła to znakomita propozycja na śniadanie, przystawkę lub deser. Prezentowany poniżej przepis pochodzi z książki pod tytułem „Crêpes – Sweet & Savory Recipes for the Home Cook”, której autorem jest Lou Seibert Pappas. Deserowe naleśniki różnią się od popularnej wersji naleśników ponieważ zawierają ekstrakt waniliowy i odrobinę brandy. Według przepisów dostępnych na polskich blogach kulinarnych do naleśników dodaje się olej roślinny. Nie uważam tego za dobrą praktykę, ponieważ naleśniki, które są tradycyjnym francuskim daniem, powinny być przyrządzane na bazie roztopionego masła.

Więcej…

Autor: Klaudia | komentarze 3
13:27 | 13 kwietnia 2013
Rodzaje wywarów
Rodzaje wywarów

Wywar czyli w języku angielskim stock jest to woda pełna smaku otrzymanego poprzez powolne wygotowanie, tak zwany simmering, kości lub części ryb czy warzyw. Wywar jest podstawą wielu dań takich jak różnego rodzaju sosy, zupy i gulasze. Dzięki niemu potrawy zyskują głębszy i bardziej bogaty smak. Krótszy jest również czas ich przygotowania. Korzystając z wywaru możemy na przykład ugotować smaczną zupę już nawet w około 30 minut.

Więcej…

Autor: Cezary | Komentarze: Brak
21:17 | 26 marca 2013
Masło klarowane
Masło klarowane

Masło klarowane to czysty tłuszcz mleczny, który powstaje podczas delikatnego podgrzewania masła. W procesie tym, tłuszcz mleczny zostaje oddzielony od białek i wody.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
22:34 | 13 marca 2013
Smalec
Smalec

Smalec jest roztopionym tłuszczem wieprzowym o wyrazistym smaku. Niegdyś używany był bardzo często w wielu kuchniach świata jako tłuszcz do smarowania, smażenia i pieczenia, oraz jako składnik różnych rodzajów ciast na przykład kruchych.

Więcej…

Autor: Cezary | Komentarze: 1
15:16 | 3 marca 2013
Domowy zakwas żytni
Domowy zakwas żytni

Pieczenie domowego chleba na zakwasie żytnim rozpoczyna się od przygotowania zakwasu (dzikich drożdży). Dzięki niemu pieczywo wyrasta, jest pulchne, naturalnie zakonserwowane oraz dłużej utrzymuje świeżość. Chleb na zakwasie charakteryzuje się zwiększoną przyswajalnością mikroelementów zawartych w mące, co czyni go zdrowszym od pieczywa pszennego, do wyrośnięcia którego zostały użyte drożdże piekarskie.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
12:47 | 23 lutego 2013
Domowy wywar biały z kurczaka
Domowy wywar biały z kurczaka

Wywar biały z kurczaka (ang. white stock) charakteryzuje się lekko żółto-zielonkawym kolorem oraz neutralnym smakiem. Jest bazowym składnikiem wymaganym do przygotowania wielu potraw takich jak zupy, sosy, gulasze, duszone mięsa czy risotto. Przygotowuje się go z surowych kości z kurczaka takich jak np. korpusy.

Więcej…

Autor: Cezary | Komentarze: Brak
19:44 | 15 stycznia 2013
Domowy ekstrakt z wanilii
Domowy ekstrakt z wanilii

Ekstrakt z wanilii używany jest do deserów, ciast, słodkich sosów i lodów. Zamiast kupować ekstrakt waniliowy, który w składzie ma dużo alkoholu a mało wanilii, możesz przygotować esencjonalny ekstrakt waniliowy w domu. Na cały proces przygotowania składa się kilka prostych czynności.

Więcej…

Autor: Klaudia | komentarze 3