Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…

Desery.

17:05 | 24 grudnia 2013
Drożdżówki
Drożdżówki

Drożdżówki to znane i uwielbiane przez wszystkich słodkie bułeczki z dżemem, budyniem, serem lub owocami. W wydaniu Kuchennych Pasji proponuję drożdżówki posypane słodką kruszonką z jagodami, dżemem brzoskwiniowym oraz domowym waniliowo-maślanym budyniem. Przepis na drożdżówki pochodzi z książki „Patisserie & Baking Foundations – classic recipes by Chefs of Le Cordon Blue”. W odróżnieniu od polskich przepisów francuskie ciasto drożdżowe nie zawiera jajek a poza mąką i mlekiem, głównym jego składnikiem jest masło.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
16:06 | 5 maja 2013
Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy

Sorbet to pierwszy znany w kulinarnej historii mrożony deser. Oryginalne sorbety były przygotowywane z owoców, miodu i dodatków aromatyzujących. Sorbety na bazie alkoholu zastępują często likiery podawane między posiłkami. Deser w postaci gładkiego, truskawkowego sorbetu to smaczna propozycja na nadchodzące gorące wiosenno-letnie dni. Zmrożone truskawki z cukrem oraz odrobiną alkoholu, która podkreśla smak owoców będą idealnym uzupełnieniem kulinarnych spotkań ze znajomymi oraz niedzielnych rodzinnych obiadów.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
18:28 | 7 kwietnia 2013
Apple Pie
Apple Pie

Pyszna australijska wersja jabłkowej tarty Apple Pie jest ciekawym urozmaiceniem dla tradycyjnej szarlotki pieczonej w polskich domach. Sprawdzony przez nas przepis pochodzi z programu MasterChef Australia.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
18:36 | 10 marca 2013
Ciasto czekoladowe na bazie Guinnessa
Ciasto czekoladowe na bazie Guinnessa

Ciasto czekoladowe na bazie piwa Guinness to wyśmienita propozycja nie tylko dla smakoszy wytrawnych deserów. Pełny czekoladowy smak w połączeniu z lekko wyczuwalnym aromatem piwa Guinness ukryty pod białą chmurką delikatnego kremu to prosty w przygotowaniu i jednocześnie zachwycający, nie tylko smakiem lecz również wyglądem, deser. Ciasto ma mocno ciemny spód i białą puszystą piankę co w połączeniu ma przypominać Guinnessa przed chwilą nalanego do kufla.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: 1