Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…

Przepisy na pyszne dania główne.

16:00 | 30 marca 2014
Ribeye Steak
Ribeye Steak

Ribeye Steak jest moim ulubionym steakiem. Dojrzałe mięso z młodego bydła ras mięsnych, takich jak Angus, Hereford, Simentaler czy Salers zgrillowane do poziomu MEDIUM RARE jest pełne smaku, soczyste, miękkie oraz rozpływające się w ustach. Ribeye Steak to kawałek antrykotu z górnej części żeber (ang. rib).

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
13:47 | 14 marca 2014
New York Strip
New York Strip

Osoby, które jeszcze nie zasmakowały steaka z dobrej wołowiny swoją podróż zapewne rozpoczną od kawałka miękkiej polędwicy wołowej i Ribeye . Kolejnym krokiem zaraz po wypróbowaniu smacznego Ribeye może być steak New York Strip czyli kawałek rostbefu, który wykrajany jest z części zwanej short loin. Steak ten jest nieco twardszy od steaka z polędwicy, ale ma więcej smaku. Chciałabym podkreślić, że podstawą dobrego steaka jest wysokiej klasy, poddane procesowi dojrzewania mięso pochodzące z młodego bydła ras mięsnych, które niestety w Polsce znalazłam dosłownie w kilku sklepach.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
17:11 | 2 września 2013
Szybkie danie z cukinii, pomidorów i marchwi
Szybkie danie z cukinii, pomidorów i marchwi

Wszystkim weganom i nie tylko, polecam szybkie sezonowe danie z cukinii, pomidorów i marchwi. Potrawa jest niezwykle aromatyczna dzięki temu, że została ugotowana w ciągu 15 minut pod ciśnieniem w szybkowarze. Smak dania wzbogaca podsmażona cebula oraz suszona słodka papryka. Cukinia i pomidory są miękkie a marchewka delikatnie chrupiąca.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: 1
10:47 | 25 sierpnia 2013
Krewetki z pietruszką i cytryną
Krewetki z pietruszką i cytryną

Krewetki można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest przygotowanie krewetek w całości czyli z głową i pancerzem na grillu, patelni lub w piekarniku. Krewetki przygotowane w taki właśnie sposób można zamówić w restauracjach przy plaży w miejscowościach turystycznych, gdzie skorupiaki te poławiane są codziennie, dzięki czemu zawsze są świeże.

Więcej…

Autor: Cezary | komentarze 4
14:07 | 30 czerwca 2013
Pieczone udka z kurczaka w paście z tamaryndowca
Pieczone udka z kurczaka w paście z tamaryndowca

Pieczone, luzowane udka z kurczaka, zamarynowane w paście z tamaryndowca z kminem rzymskim, kolendrą, koprem włoskim i słodkimi daktylami zapewnią całkowitą odmianę od znanej wszystkim wersji pieczonych udek w mieszance gotowych przypraw z czosnkiem i papryką.

Więcej…

Autor: Cezary | Komentarze: Brak
20:57 | 3 maja 2013
Spaghetti marinara
Spaghetti marinara

Spaghetti marinara to wyśmienita propozycja dla wszystkich poszukujących odrobiny smaku włoskiej kuchni na co dzień. Pastę tą można przygotować zarówno ze świeżych jak i również mrożonych owoców morza. W moim przepisie posłużyłem się mrożonymi krewetkami, kalmarami oraz mięsem małż błękitnych (omułków).

Więcej…

Autor: Cezary | komentarze 3
20:03 | 17 marca 2013
Tradycyjny kotlet schabowy
Tradycyjny kotlet schabowy

Kotlet schabowy to niekwestionowana klasyka w tradycyjnej kuchni polskiej. Wzmianki dotyczące tego dania sięgają około 1860 roku. Za jedno z najstarszych źródeł uważany jest przepis na kotlety wieprzowe opisany w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej pod tytułem „365 obiadów za pięć złotych”. Przepisu na przyrządzenie kotleta schabowego nie znajdziemy natomiast w książce Wojciecha Wielądka „Kucharz doskonały” z 1786, jak również w niektórych starszych pozycjach, wydanych po książce „365 obiadów za pięć złotych”. Przykładem może tu być „Upominek dla matek i gospodyń” napisany przez Antoszkę w 1896 roku.

Więcej…

Autor: Cezary | Komentarze: 1
23:14 | 20 stycznia 2013
Kotlety ze schabu pieczone na liściu szałwii
Kotlety ze schabu pieczone na liściu szałwii

Za każdym razem gdy jadę w sobotę na Bazar na Polnej kupić mięso w Beskidzkim Wypasie mam skrytą nadzieję, że to właśnie dzisiaj Pan Grzegorz będzie miał w sprzedaży wieprzowinę. Oferowane przez niego mięso pochodzi od zwierząt karmionych naturalnymi składnikami co gwarantuje jego wyśmienity smak. Więcej…

Autor: Cezary | Komentarze: Brak