Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…

Jak zrobić czyli przepisy na sprawdzone i smaczne dania.

16:00 | 30 marca 2014
Ribeye Steak
Ribeye Steak

Ribeye Steak jest moim ulubionym steakiem. Dojrzałe mięso z młodego bydła ras mięsnych, takich jak Angus, Hereford, Simentaler czy Salers zgrillowane do poziomu MEDIUM RARE jest pełne smaku, soczyste, miękkie oraz rozpływające się w ustach. Ribeye Steak to kawałek antrykotu z górnej części żeber (ang. rib).

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
13:47 | 14 marca 2014
New York Strip
New York Strip

Osoby, które jeszcze nie zasmakowały steaka z dobrej wołowiny swoją podróż zapewne rozpoczną od kawałka miękkiej polędwicy wołowej i Ribeye . Kolejnym krokiem zaraz po wypróbowaniu smacznego Ribeye może być steak New York Strip czyli kawałek rostbefu, który wykrajany jest z części zwanej short loin. Steak ten jest nieco twardszy od steaka z polędwicy, ale ma więcej smaku. Chciałabym podkreślić, że podstawą dobrego steaka jest wysokiej klasy, poddane procesowi dojrzewania mięso pochodzące z młodego bydła ras mięsnych, które niestety w Polsce znalazłam dosłownie w kilku sklepach.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
14:21 | 18 lutego 2014
Biały chleb pszenny
Biały chleb pszenny

W naszej kuchni piekliśmy już chleby żytnie, chleby na zakwasie, „wiejskie” orkiszowe oraz „miejskie” tostowe. Była już śródziemnomorska focaccia a także miękkie pszenne bułeczki. Tym razem przyszedł czas na zwykły, domowy chleb pszenny, który smakuje wyśmienicie i zachowuje świeżość nawet trzeciego dnia po upieczeniu a czas włożonej pracy w jego przygotowanie to zaledwie 25 minut.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
17:05 | 24 grudnia 2013
Drożdżówki
Drożdżówki

Drożdżówki to znane i uwielbiane przez wszystkich słodkie bułeczki z dżemem, budyniem, serem lub owocami. W wydaniu Kuchennych Pasji proponuję drożdżówki posypane słodką kruszonką z jagodami, dżemem brzoskwiniowym oraz domowym waniliowo-maślanym budyniem. Przepis na drożdżówki pochodzi z książki „Patisserie & Baking Foundations – classic recipes by Chefs of Le Cordon Blue”. W odróżnieniu od polskich przepisów francuskie ciasto drożdżowe nie zawiera jajek a poza mąką i mlekiem, głównym jego składnikiem jest masło.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
17:39 | 15 grudnia 2013
Bułki pszenne nie tylko do burgerów
Bułki pszenne nie tylko do burgerów

Przez długi czas upieczenie domowych, miękkich i puszystych bułeczek z mąki pszennej pozostawało moim niespełnionym marzeniem. Bułki, które piekłam były twarde, albo zbyt płaskie, wysuszone lub niesmaczne. Wypróbowałam wielu receptur, aby w końcu wypracować przepis, który zapewnia upieczenie pysznych bułek. Domowe bułki pszenne są niezastąpione podczas przygotowania burgerów oraz idealne jako podstawa zdrowego śniadania.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
13:56 | 16 września 2013
Smalec z suszonymi śliwkami i cebulką
Smalec z suszonymi śliwkami i cebulką

Smalec z suszonymi śliwkami i cebulką to kolejna nasza propozycja smakowego smalcu na kanapki. Na jesienne i zimowe chłodne dni polecamy pyszny domowy smalczyk o słodkim zapachu suszonych śliwek, cebulki oraz majeranku na kromce świeżego domowego pieczywa.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
17:11 | 2 września 2013
Szybkie danie z cukinii, pomidorów i marchwi
Szybkie danie z cukinii, pomidorów i marchwi

Wszystkim weganom i nie tylko, polecam szybkie sezonowe danie z cukinii, pomidorów i marchwi. Potrawa jest niezwykle aromatyczna dzięki temu, że została ugotowana w ciągu 15 minut pod ciśnieniem w szybkowarze. Smak dania wzbogaca podsmażona cebula oraz suszona słodka papryka. Cukinia i pomidory są miękkie a marchewka delikatnie chrupiąca.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: 1
10:47 | 25 sierpnia 2013
Krewetki z pietruszką i cytryną
Krewetki z pietruszką i cytryną

Krewetki można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest przygotowanie krewetek w całości czyli z głową i pancerzem na grillu, patelni lub w piekarniku. Krewetki przygotowane w taki właśnie sposób można zamówić w restauracjach przy plaży w miejscowościach turystycznych, gdzie skorupiaki te poławiane są codziennie, dzięki czemu zawsze są świeże.

Więcej…

Autor: Cezary | komentarze 4
12:43 | 11 sierpnia 2013
Smalec z jabłkiem i tymiankiem
Smalec z jabłkiem i tymiankiem

Smalec z jabłkiem i tymiankiem podany na kromce świeżego domowego pieczywa jest pyszną propozycją na pożywną przystawkę podczas biesiady z rodziną i przyjaciółmi. Zapach dobrej jakości smalcu idealnie komponuje się z aromatem jabłka i świeżym tymiankiem.

Więcej…

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak
18:56 | 3 sierpnia 2013
Rodzaje steaków
Rodzaje steaków

Steak jest potrawą angielską. Jest to kawałek delikatnej wołowiny, która nadaje się do grillowania, smażenia lub opiekania w wysokiej temperaturze przy użyciu broilera. Tradycyjnie przygotowywany był z polędwicy, rostbefu lub rumsztyku. W późniejszych czasach termin steak został rozszerzony o kolejne kawałki mięsa, które wcześniej uznawano za zdatne jedynie do pieczenia czy duszenia.

Więcej…

Autor: Cezary | komentarzy 9
Następna strona »