Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
22:57 | 10 kwietnia 2013
Przechowywanie, odświeżanie i suszenie zakwasu

Po przygotowaniu domowego zakwasu żytniego należy o niego odpowiednio zadbać. Im dłużej zakwas będzie prowadzony tj. przechowywany i odświeżany w prawidłowy sposób, tym będzie mocniejszy a chleby pieczone z jego użyciem będą smaczniejsze.

Odświeżanie zakwasu

 
 

Zakwas można przechowywać w lodówce w delikatnie zakręconym słoiku napełnionym do około 1/3 pojemności przez okres maksymalnie 8-10 dni. Po upływie tego czasu zakwas należy odświeżyć.

 
 
Odświeżanie zakwasu

Odświeżanie zakwasu polega na wymieszaniu w misce 2-3 łyżek zakwasu wyjętego z lodówki ze 100g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz ze 100ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Tak odświeżany zakwas należy przykryć czystą ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin do fermentacji. Po tym czasie zakwas jest odświeżony i nadaje się do pieczenia chleba.

 
 
 

Przed upieczeniem domowego chleba należy pamiętać, aby odjąć z odświeżonego zakwasu, zanim wymiesza się go ze składnikami przyrządzanego chleba, kilka łyżek, które w zamkniętym słoiku powinny trafić do lodówki na poczet przyszłych bochenków.

Zakwas żytni

Suszenie zakwasu

Zakwas można również ususzyć. Ususzony zakwas jest przydatny w momencie kiedy nie będziesz w stanie częściej niż raz na dwa tygodnie odświeżyć zakwasu i upiec chleba.

W celu ususzenia zakwasu należy rozprowadzić odświeżony wcześniej zakwas, cienką warstwą na papierze do pieczenia przy użyciu szpatułki i pozostawić go w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie ususzony zakwas można zmielić na drobno w młynku do kawy. Po zmieleniu zakwas należy przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Tak przygotowany zakwas można przechowywać w suchym miejscu przez kilka miesięcy. Przed użyciem suszonego zakwasu wystarczy zalać go kilkoma łyżkami wody a następnie odświeżyć go w sposób opisany powyżej.

Suszenie zakwasu

Przechowywanie ususzonego zakwasu

 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz