Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
19:23 | 14 marca 2013
Pieczone warzywa z rozmarynem i oliwą

Pieczone warzywa z rozmarynem i oliwą to ciekawa propozycja na jesienne lub zimowe dni. W procesie pieczenia poprzez zachodzącą karmelizację wydobyty zostaje znakomity smak warzyw, stają się one bardziej słodkie oraz nabierają złocistych kolorów, które ożywiają stół podczas wspólnego posiłku.

Pieczona z warzywami, przekrojona na pół główka pachnącego czosnku, wzbogaca potrawę swoim aromatem oraz idealnie pasuje do grzanek jako pasta czosnkowa.

Pieczone warzywa z rozmarynem i oliwą

Składniki na porcję dla dwóch osób:

  • 3 marchewki
  • 1 mały batat
  • 3 żółte ziemniaki (np. Lord)
  • 2 buraki
  • główka czosnku, przekrojona na pół
  • gałązka rozmarynu
  • 2-3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 
Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 1 godziny 45 minut)
(czas włożonej pracy około 15 minut)

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Umyj i obierz warzywa. Marchewki i buraki pokrój na ćwiartki. Bataty i ziemniaki pokrój w plastry grubości około jednego centymetra. Gałązkę rozmarynu podziel na kilka mniejszych części.

Do żaroodpornego naczynia przełóż przygotowane warzywa i czosnek. Pomiędzy nimi ułóż rozmaryn. Całość posyp solą i pieprzem a następnie skrop wszystko oliwą.

Tak przygotowane warzywa wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz przez 1,5 godziny lub do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nadal soczyste. Jeśli konieczne, po godzinie pieczenia, wymieszaj warzywa, tak aby przypiekły się równomiernie z każdej strony.

Upieczone warzywa mogą stanowić samodzielną potrawę lub być serwowane jako dodatek do głównego dania.

Pieczone warzywa

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz