Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
14:07 | 30 czerwca 2013
Pieczone udka z kurczaka w paście z tamaryndowca

Pieczone, luzowane udka z kurczaka, zamarynowane w paście z tamaryndowca z kminem rzymskim, kolendrą, koprem włoskim i słodkimi daktylami zapewnią całkowitą odmianę od znanej wszystkim wersji pieczonych udek w mieszance gotowych przypraw z czosnkiem i papryką.

Pieczone udka z kurczaka w paście z tamaryndowca

Składniki na dwa luzowane udka z kurczaka:

  • 2 udka z kurczaka (kupuję udka kurczaka zagrodowego)
  • 75g pasty z tamaryndowca z pestkami
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • szczypta suszonego czosnku
  • 5 suszonych daktyli, pociętych w paseczki
  • pół łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • sok z połówki limonki
  • 3 łyżki oliwy extra vergine lub bezzapachowego oleju kokosowego
  • 1 łyżka jasnego, delikatnego miodu (np. lipowego, rzepakowego lub wielokwiatowego)

  • Dodatkowo 1 łyżka oliwy extra vergine lub bezzapachowego oleju kokosowego do posmarowania blachy przed pieczeniem.

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 3 godzin, w wersji maksymalnej około 18 godzin)
(czas włożonej pracy około 45 minut)

W małej misce zalej tamaryndowca 100ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia na około 15-20 minut. W tym czasie dość twardy kawałek tamaryndowca zmięknie i będzie nadawał się do przetarcia przez sito.

Marynata z tamaryndowca, daktyli, kminu rzymskiego, kolendry i kopru włoskiego

Umyte pod bieżącą wodą udka z kurczaka wyluzuj z kości.

W moździeżu utłucz ziarenka kminu rzymskiego, kolendry i kopru włoskiego.

Namoczoną pastę z tamaryndowca wymieszaj a następnie przetrzyj na sicie, dzięki czemu uzyskasz gładką konsystencję bez pestek i skórek.

Przetartą pastę z tamaryndowca oraz pocięte daktyle przełóż do blendera. Dosyp kurkumę, utłuczony kmin rzymski, kolendrę, koper włoski, czosnek oraz sól. Dolej sok z limonki, oliwę lub olej kokosowy. Miksuj wszystko na gładką masę przez kilka minut.

Z tak przygotowanej marynaty odłóż czubatą łyżkę do małej miseczki. Będzie ona potrzebna do posmarowania udek kurczaka w trakcie pieczenia.

Nasmaruj dokładnie każde z wyluzowanych udek przygotowaną marynatą. Odstaw posmarowane udka, w przykrytej misce, na minimum 2 godziny do zamarynowania (najlepiej na całą noc).

Rozgrzej piekarnik do 220°C. W piekarniku rozgrzej blachę, na której będą pieczone udka. Wyjmij rozgrzaną blachę i skrop łyżką oliwy lub oleju kokosowego. Połóż na blasze zamarynowane udka skórą do góry. Włóż całość do piekarnika na środkową półkę i piecz przez około 20 minut. Po upływie tego czasu posmaruj skórę udek pozostawioną pastą z tamaryndowca. Piecz przez kolejne 15-20 minut, do momentu gdy udka będą ładnie przypieczone.

Tak przygotowane aromatyczne luzowane udka z kurczaka możesz podawać z purée z groszku oraz z pomidorkami cherry.

Pieczone udka z kurczaka
Kilka przydatnych uwag:

  • Marynata zawiera cukier z miodu i daktyli. W związku z tym trzeba uważać, aby nie spalić zbytnio skórki udka. Jeśli potrzeba można zmniejszyć temperaturę pieczenia do 200-210°C.
  • Podczas pierwszych 20 minut pieczenia ze złej jakości mięsa z kurczaka wypływa sporo płynu. W takiej sytuacji można spróbować uratować danie odlewając większość płynu z blachy do pieczenia. Udka kurczaka mają się piec a nie gotować.
  • Pastę z tamaryndowca można kupić w sklepach internetowych. Przed użyciem pastę należy namoczyć oraz przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką masę.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Cezary-

Autor: Cezary | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz