Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
20:20 | 15 stycznia 2013
Pieczone młode marchewki i buraki

Młode warzywa są nie tylko podstawą do lekkich surówek. Można je ugotować na parze lub zgrillować a nawet upiec. Poniżej przedstawiam przepis na młode pieczone marchewki i buraki, które można podać jako przystawkę, jak i również w formie dodatku do pieczonego lub grillowanego mięsa.

Pieczone młode marchewki i buraki - przygotowanie

Upieczone młode marchewki i buraki wyglądają smakowicie na stole wyłożone na duży półmisek. Mogą stać się nieodłącznym elementem wiosennych i letnich spotkań z rodziną i znajomymi. Pomysł zaczerpnęłam z przepisów Jamiego Olivera.

Składniki na pieczone marchewki:
(porcja dla dwóch osób)

  • pęczek młodych marchewek, około 10 sztuk, o masie około 400g
  • 5 listków świeżej szałwi, lekko podartych
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka dobrej jakości białego octu winnego
  • 4 małe ząbki czosnku, obrane i zgniecione
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Składniki na pieczone buraki:
(porcja dla dwóch osób)

  • pęczek młodych buraków, 4 sztuki, o masie około 400g
  • 2 średniej długości gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka dobrej jakości octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Dodatkowo 2 łyżki oliwy extra vergine.

Przygotowanie:
(czas przygotowania około 1 godziny 15 minut )
(czas włożonej pracy około 15 minut )

Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Obetnij natkę ponad 3cm nad marchewką, tak jak widać na zdjęciu powyżej. Tak samo postąp z burakami. Warzywa dokładnie umyj lub delikatnie oczyść obieraczką. W przypadku większych buraków przetnij je wzdłuż na pół lub na ćwiartki.

Do dużej miski wsyp sól i pieprz, dodaj listki szałwii, zgnieciony czosnek i przygotowaną marchewkę. Polej wszystko oliwą oraz octem winnym. Wymieszaj dokładnie marchewkę z przyprawami. Przełóż wszystko razem z sosem do żaroodpornego naczynia i ułóż po jednej stronie, tak aby zostało miejsce na buraki.

Do tej samej dużej miski wsyp sól i pieprz, dodaj porwany rozmaryn i przygotowane buraki. Polej wszystko oliwą oraz octem balsamicznym. Wymieszaj dokładnie buraki z przyprawami. Przełóż wszystko razem z sosem do żaroodpornego naczynia, obok marchewek.

Na ułożone w naczyniu warzywa wylej 2 dodatkowe łyżki oliwy extra vergine.

Wstaw naczynie żaroodporne z marchewkami i burakami do nagrzanego do 220°C piekarnika na środkową półkę. Piecz bez przykrycia przez około godzinę. Po upieczeniu marchewki i buraki powinny być miękkie, ale jeszcze lekko chrupiące.

Tak upieczone młode marchewki i buraki można podać na ciepło jako dodatek do kotletów ze schabu pieczonych na liściu szałwii.

Pieczone młode marchewki i buraki

 
Kilka przydatnych uwag:

  • W zależności od wielkości marchewek i buraków czas pieczenia może się zmienić. Nie dopuść do rozgotowania się marchewek i buraków. Sprawdzaj warzywa podczas pieczenia nakłuwając je nożem. Jeśli nóż wbije się lekko i bez problemów go wyjmiesz to znaczy, że warzywa są gotowe.
  • Warzywa można przygotować z wyprzedzeniem i podgrzać w piekarniku przed podaniem.
  • Czosnek zgniatam płaską stroną noża, tak by podzielił się na kilka części.

Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz