Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
22:08 | 6 marca 2013
Pieczone figi z serem feta i orzechami włoskimi

Świeże pieczone figi z serem feta, orzechami włoskimi, z dodatkiem tymianku i otartej skórki z limonki to doskonała propozycja na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Podstawą są dojrzałe, świeże figi oraz oryginalna grecka feta wyprodukowana z mieszanki mleka owczego i koziego, którym zawdzięcza swój intensywny, oryginalny smak. Dodatek w postaci rozdrobnionych orzechów włoskich, pachnącego świeżego tymianku, skórki z limonki i kilku kropel octu balsamicznego idealnie komponuje się z figami i serem feta.

Pieczone figi z serem feta i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 4 dojrzałe, świeże, umyte figi
  • około 100g tradycyjnej fety (używam Original Feta Epiros, Feta Mevgal)
  • 2 łyżeczki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • otarta skórka z limonki
  • kilka kropel octu balsamicznego

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 25 minut)
(czas włożonej pracy około 10 minut)

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Figi nakrój na krzyż do połowy ich wysokości. Lekko ściśnij spód, aby figi się otworzyły.

Do każdej z nich włóż lekko pokruszony ser feta. Następnie posyp ser rozdrobnionymi orzechami włoskimi, listkami tymianku, otartą skórką z limonki. Skrop wszystko kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Przygotuj 4 kwadraty z papieru do pieczenia. Na każdym z nich postaw figę i zawiń ją w papier tworząc paczuszkę. Tak przygotowane zawiniątka ustaw w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę.

Pieczone figi z serem feta

Piecz przez 15 minut.

Po tym czasie wyjmij paczuszki z piekarnika, rozwiń papier i podawaj ciepłe.

Figi z serem feta i orzechami włoskimi

Pieczone figi

Upieczone figi

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz