Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
11:27 | 9 czerwca 2013
Pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi

Przepis na pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi zaczerpnęłam z książki Gordona Ramsaya pt.:”Zdrowa kuchnia”. Oryginalnie pieczarki przygotowane zostały z serem ricotta. W wydaniu KuchennePasje.pl zamieniłam serek ricotta na bardziej wyrazisty w smaku serek kozi. Wydłużyłam również czas pieczenia pieczarek ponieważ 10 minut, to zdecydowanie za krótko, aby pieczarki stały się miękkie.

Pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi

Pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi to smaczna propozycja nie tylko na śniadanie. Podane na liściu sałaty mogą być również zdrową przekąską w ciągu dnia lub zachęcającą przystawką przed głównym daniem.

Składniki na porcję dla dwóch osób:

  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • 4 szczypty drobno zmielonej soli morskiej
  • 4 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki miękkiego serka koziego (użyłam sera Chavroux)
  • 4 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
  • listki z jednej gałązki oregano
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka kropel oliwy extra vergine

Do podania: 4 grzanki lub liście sałaty







Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 30 minut)
(czas włożonej pracy około 10 minut)

Rozgrzej piekarnik do 210°C.

Składniki na pieczone pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi

Pieczarki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odetnij z nich nóżkę.

Naczynie do pieczenia skrop oliwą i połóż w nim przygotowane pieczarki spodem do góry. Dopraw każdą z pieczarek szczyptą soli i pieprzu.

W średniej miseczce wymieszaj serek kozi z orzechami włoskimi, listkami oregano, parmezanem oraz solą i pieprzem do smaku.

Do każdej pieczarki nałóż kopiastą łyżkę wymieszanego z dodatkami serka koziego. Skrop wszystko oliwą i włóż do nagrzanego do 210°C piekarnika na środkową półkę. Pieczarki piecz przez około 20 minut, do momentu aż grzyby będą miękkie.

Pieczone pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi

Tak przygotowane pieczarki z kozim serem i orzechami włoskimi możesz podać na grzance z domowego chleba żytniego na zakwasie, skropione oliwą i posypane świeżymi listkami oregano.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Grzanki z pieczarkami z kozim serem i orzechami włoskimi

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz