Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
21:38 | 21 stycznia 2013
Pesto ze świeżej kolendry i purée z marchewki

Połączenie pesto ze świeżej kolendry z purée z marchewki wyśmienicie nadaje się jako dodatek na kanapki z chrupiącej bagietki. Tak przygotowana przekąska jest lekka, smaczna oraz łatwa do przyrządzenia.

Pesto ze świeżej kolendry i purée z marchewki - składniki
Składniki na purée z marchewki:
(porcja dla dwóch osób)

  • 3 średnie marchewki obrane i pokrojone w kawałki o wymiarach ok. 0,7-1cm
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 łyżeczki delikatnego miodu (np. lipowego lub akacjowego)
  • 65ml przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 szczypta drobno zmielonej soli morskiej

 
Składniki na pesto z kolendry:
(porcja dla dwóch osób)

  • ¼ szklanki (ok. 30g) orzechów piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki (2x250ml) listków świeżej kolendry
  • 2 łyżki soku ze świeżej cytryny
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej soli morskiej
  • 65ml oliwy extra vergine

 
 
 
Przygotowanie purée z marchewek:
(czas przygotowania około 30 minut)
(czas włożonej pracy około 20 minut)

Rozgrzej rondelek na średnim ogniu, wlej oliwę, dodaj marchewki oraz sól. Składniki lekko podsmażaj delikatnie mieszając przez około 5 minut. Następnie wlej miód i wodę. Garnek przykryj pokrywką, całość duś przez około 20 minut, raz na jakiś czas mieszając, do momentu, aż marchewki zmiękną.

Możesz sprawdzić czy marchewki są ugotowane nakłuwając je nożem. Jeśli nóż wbije się lekko i bez problemów go wyjmiesz to znaczy, że marchewki są gotowe.

Ugotowane marchewki rozdrobnij widelcem, lub zmiksuj blenderem. Ja w tym przepisie używam widelca co pozwala zachować w purée małe delikatnie rozgniecione kawałki marchewki. W razie konieczności dopraw mocniej odrobiną soli. Tak przygotowaną marchewkę przełóż do małej miseczki.

Pesto ze świeżej kolendry - przygotowanie

Przygotowanie pesto z kolendry:
(czas przygotowania około 10 minut)
(czas włożonej pracy około 10 minut)

Podczas gotowania marchewek przygotuj pesto z kolendry.

Do blendera włóż orzechy piniowe oraz ząbek czosnku. Składniki zmiksuj razem. Dolej sok z cytryny, dodaj sól oraz liście kolendry. Całość zmiksuj dolewając partiami małe ilości oliwy. Tak przygotowane pesto przełóż do małej miseczki.

Pesto ze świeżej kolendry

Podając kromkę chrupiącej bagietki, posmaruj ją pesto z kolendry. Na wierzch zaś nałóż łyżeczką purée z marchewki.

Pesto ze świeżej kolendry i marchewki

Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Cezary –

Autor: Cezary | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz