Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
12:38 | 16 czerwca 2013
Perska zupa cebulowa

Zupa cebulowa najczęściej kojarzy się z tradycyjną francuską zupą cebulową przygotowaną na wywarze i winie, zapiekaną z serem i grzanką. Perska zupa cebulowa to lżejsza propozycja na zdrową i aromatyczną zupę zaprezentowana przez Gordona Ramsaya w książce pod tytułem :”Zdrowa kuchnia”.

Perska zupa cebulowa - przepis z książki Gordona Ramsaya pt.:


Połączenie słodkiej, skarmelizowanej cebuli ze świeżym zapachem mielonej kozieradki oraz orzeźwiającym aromatem mięty jest dobrą kombinacja smaków i zapachów, która pozytywnie zaskoczy rodzinę oraz zaproszonych na obiad gości.

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 średniej wielkości cebule
  • pół łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki zmielonych ziaren kozieradki
  • pół łyżeczki suszonej mięty
  • 1 łyżka pszennej mąki
  • 450ml domowego niesolonego wywaru warzywnego lub z kurczaka (użyłam wywaru z kurczaka)
  • kawałek kory cynamonu
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kilka gałązek natki pietruszki


Perska zupa cebulowa - składniki




Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około godziny)
(czas włożonej pracy około 25 minut)

Obrane cebule pokrój w średniej grubości piórka.

W garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i duś cebulę, mieszając co jakiś czas, przez około 15 minut. Po tym czasie cebula powinna być już miękka.

Następnie zdejmij przykrywkę i zwiększ ogień. Dodaj kurkumę, kozieradkę i miętę. Smaż wszystko mieszając przez 3-4 minuty. Dodaj mąkę i wymieszaj cebulę jeszcze raz dokładnie. Do garnka wlej wywar oraz wrzuć korę cynamonu. Gotuj zupę pod częściowym przykryciem przez 30-40 minut.




Po upływie tego czasu wlej do zupy sok z cytryny i wsyp cukier puder. Wymieszaj zupę a następnie wyjmij korę cynamonu. Tak przygotowaną zupę podawaj posypaną posiekanymi listkami natki pietruszki.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Perska zupa cebulowa

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz