Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
12:42 | 19 stycznia 2013
Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki z kminem rzymskim

Pastę z czerwonej soczewicy na kromce chrupiącego domowego chleba polecam na śniadania lub przekąskę w ciągu dnia. Upieczona słodka marchewka z aromatem kminu rzymskiego komponują się dobrze z bogatą w składniki odżywcze soczewicą.

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki z kminem rzymskim

Przyrządzanie pasty rozpocznij od przygotowania składników:

  • 100g przepłukanej czerwonej soczewicy (użyłam Bio Planet)
  • 200ml zimnej wody
  • 1 średniej wielkości zwykła cebula, pokrojona w piórka
  • 2 średniej wielkości marchewki, pokrojone w kostkę 1,5cm
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pocięte w plasterki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, roztartego w moździeżu na proszek (użyłam Royal Brand)
  • 1 łyżeczka sosu teriyaki (użyłam Healthy Boy Brand)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine (użyłam Sparty)
  • 0,5 łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie pasty:
(czas przygotowania około godziny)
(czas włożonej pracy około 20 minut)

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Do małego garnka wsyp soczewicę i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu przed 8-10 minut. Raz na jakiś czas mieszaj, aby soczewica nie przywarła do dna garnka. Podczas gotowania soczewica wchłonie całą wodę i podwoi swoją objętość. Po ugotowaniu odstaw soczewicę do wystygnięcia.

Pasta z czerwonej soczewicy - składniki

Do naczynia żaroodpornego włóż cebulę, marchewkę, czosnek oraz dodaj kmin rzymski i wlej oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piecz przez 30-35 minut. Po zakończeniu pieczenia odstaw całość do wystygnięcia.

Do blendera dodaj ugotowaną soczewicę, upieczone warzywa, sos teriyaki, szczyptę soli i pieprzu. Miksuj całość pulsacyjnie przez minutę lub dwie do momentu, aż składniki będą rozdrobnione i połączone, ale nie będą jeszcze tworzyły gładkiej masy. Sprawdź czy pasta jest wystarczająco doprawiona. Jeśli konieczne dodaj sól i pieprz.

Pasta z czerwonej soczewicy z kminem rzymskim - przygotowanie

Tak przygotowaną pastą podaję do pieczywa lub w formie kanapek, które przyozdabiam plasterkiem pomidora lub natką z kopru włoskiego.

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki

Kilka przydatnych uwag:

  • Soczewica czerwona nie wymaga namaczania przed gotowaniem.
  • W odróżnieniu od np. soczewicy brązowej, czerwoną soczewicę gotuje się krótko, około 10 minut.
  • Soczewica dobrej jakości będzie miała lepszy i mocniejszy smak niż soczewica, która na
    półce sklepowej leżała zbyt długo. Warto o tym pamiętać podczas zakupów.

 

Przyjemnego przygotowywania i smacznego.

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi artykułami.

Zupa krem z fasoli
Zupa krem z fasoli
Naleśniki deserowe
Naleśniki deserowe
Rodzaje steaków
Rodzaje steaków
Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy
Masło orzechowe
Masło orzechowe

Dodaj komentarz