Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
20:10 | 7 lutego 2013
Ogórek, pomidorki cherry i papryki chilli z sosem jogurtowym

Świeży ogórek, słodkie pomidorki cherry oraz ostra papryczka z sosem jogurtowym to znakomite uzupełnienie smażonej ryby lub pieczonego schabu.

Świeża sałatka z chilli
 
Składniki na sałatkę:
(porcja dla dwóch osób)

  • 2 grube, świeże ogórki
  • 10 małych pomidorków cherry (5 czerwonych i 5 żółtych)
  • 1 mała zielona papryka pepperoni
  • 1 mała czerwona papryka pepperoni
  • 1 papryczka rawit/bird’s eye (w polskim tłumaczeniu czuszka)
  • kilka kropel oliwy extra vergine i soku z limonki do udekorowania sałatki
  • 1 szczypta drobno zmielonej soli morskiej
  • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Składniki na sos jogurtowy:
(porcja dla dwóch osób)

  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1,5 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 szczypta drobno zmielonej soli morskiej
  • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 
Przygotowanie:
(czas przygotowania około 15 minut)
(czas włożonej pracy około 15 minut)

W małej misce mieszaj składniki na sos jogurtowy do momentu, aż składniki się połączą i uzyskasz gładką konsystencję. Ja użyłam do mieszkania ubijaczki.

Umyj dokładnie warzywa pod bieżącą wodą.

Pomidorki cherry przekrój na pół. Papryczki pepperoni i czuszkę pokrój w cienkie plasterki.

Obierz ogórka ze skórki i odetnij jego końcówki (ok. 3 cm po każdej ze stron), tak aby pozostała część jak najmniej zwężała się na końcach . Przy użyciu obieraczki do warzyw, tnąc wzdłuż, wytnij z miąższu ogórka długie i cienkie paski, jak na zdjęciach poniżej. Pozostały rdzeń ogórka z pestkami nie jest wykorzystywany.

Jak pociąć ogórek

Nałóż dwie łyżki sosu jogurtowego na duży talerz. Ułóż na sosie paski ogórka.

Przygotowanie sałatki z ogórka, pomidorów i chilli z sosem jogurtowym

Ogórka polej pozostałym sosem. Na środek połóż pokrojone pomidorki cherry. Posyp wszystko pociętymi papryczkami.

Tak przygotowaną sałatkę pokrop oliwą i sokiem z limonki. Posyp solą i pieprzem.

Ogórek, pomidorki cherry i papryczki chilli - sałatka

Kilka przydatnych uwag:

  • W zależności od Twoich upodobań smakowych możesz eksperymentować z różnymi papryczkami chili. Użyte w przepisie papryki pepperoni nie należą do bardzo ostrych, natomiast mała papryczka czuszka powinna zadowolić osoby preferujące ostre smaki.
  • Ostrość papryczek zależy od ilości kapsaicyny. Paprykę pepperoni w skali od 1 do 10 można zaklasyfikować jako 2, natomiast papryczki rawit/bird’s eye (czuszka) są oceniane jako 9.
  • Ostrość kapsaicyny łagodzi tłuszcz mleczny, nigdy woda.
  • Usunięcie podczas krojenia gniazd nasiennych z papryczek pozwoli na lekkie złagodzenie ostrości.
  • Sałatka jest dobrze skomponowana ponieważ ostrość papryki jest łagodzona kwaśnym sosem jogurtowym.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz