Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
13:46 | 27 lipca 2013
Naleśniki deserowe

Naleśniki deserowe przygotowane z lejącego ciasta, usmażone na patelni z dodatkiem masła to znakomita propozycja na śniadanie, przystawkę lub deser. Prezentowany poniżej przepis pochodzi z książki pod tytułem „Crêpes – Sweet & Savory Recipes for the Home Cook”, której autorem jest Lou Seibert Pappas. Deserowe naleśniki różnią się od popularnej wersji naleśników ponieważ zawierają ekstrakt waniliowy i odrobinę brandy. Według przepisów dostępnych na polskich blogach kulinarnych do naleśników dodaje się olej roślinny. Nie uważam tego za dobrą praktykę, ponieważ naleśniki, które są tradycyjnym francuskim daniem, powinny być przyrządzane na bazie roztopionego masła.

Naleśniki na bazie masła

Składniki na około 8-10 naleśników smażonych na patelni z warstwą nieprzywierającą o średnicy 28cm:

  • 2 duże jajka (użyłam ekologicznych „zerówek”)
  • 220ml mleka (używam pasteryzowanego mleka 2%)
  • 110ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej
  • 140g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka brandy ( rumu, amaretto lub innego likieru )
  • 2 łyżki roztopionego masła

Dodatkowo:

  • około 2 łyżeczek masła do smażenia
  • 3-4 łyżki cukru pudru do podania
  • sok z ćwiartki cytryny do podania

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania maksymalnie 2 godziny 30 minut)
(czas włożonej pracy około 30 minut)

Do dużej miski przesiej mąkę oraz dodaj cukier. W oddzielnej misce roztrzep jajka a następnie dolej do nich mleko, wodę, ekstrakt waniliowy oraz brandy. Płynne składniki wymieszaj i wlej do miski z mąką i cukrem. Połącz dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Na sam koniec wlej roztopione masło i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie w konsystencji i odpowiednio płynne. Przykryj miskę z ciastem i odstaw na godzinę lub dwie do lodówki.

Słodkie naleśniki - składniki

Po wyjęciu z lodówki ciasto należy jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Na średnim palniku rozgrzej patelnię, następnie przy użyciu pędzelka kuchennego lub papierowego ręcznika posmaruj ją delikatnie masłem. Wylej na patelnię odpowiednią ilość ciasta, tak aby naleśnik był okrągły i cienki. Smaż do momentu, aż ciasto na wierzchu będzie suche a naleśnik delikatnie zarumieni się po bokach i od spodu. Będzie to trwało około minuty. Po tym czasie przy użyciu drewnianej szpatuły przewróć naleśnik na drugą stronę. Smaż naleśnik około 15-20 sekund lub do momentu, aż będzie złoty.

Usmażonego naleśnika odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową, aby nie ostygł zbyt szybko. Powtórz smażenie z kolejną porcją ciasta. Za każdym razem przed rozpoczęciem smażenia natłuść patelnię masłem.

Tak usmażone naleśniki możesz podawać posypane cukrem pudrem, skropione sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Naleśniki deserowe

Kilka przydatnych uwag:

  • Im dłużej naleśniki będą smażone tym bardziej będą suche i chrupiące na brzegach.
  • Użyte podczas smażenia masło zapewnia, że naleśniki mają piękny złoty kolor.
  • Ciasto na naleśniki nie może być zbyt gęste, ani zbyt wodniste. W przypadku jeśli naleśniki po usmażeniu są grube i bardziej przypominają amerykańskie grube naleśniki, należy dodać trochę więcej mleka lub wody.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Naleśniki

Autor: Klaudia | komentarze 3
Comments:
  • kuchareczka

    Nabrałam ochoty na takie nalesniczki! Tylko swoje zwykle robię na mleku UHT, jak dla mnie najlepsze jest Wypasione 3,2% – w sumie dodaję je do wszystkiego i nigdy nie zdarzyło się, żeby coś się nie udało.
    No i oczywiście smażone na masełku, ale klarowanym! Pycha.

    Styczeń 13, 2016 — 15:08
  • Rokasanka

    Naleśniki są super na wiele różnych sposobów. Bardzo lubię na śniadanie i czasami jako drugie danie do obiadu jako bardziej deser – na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste, ale warto wprowadzić coś nowego więc spróbuję z wielką chęcią. Dzięki za pomysły.

    Maj 21, 2015 — 22:17
  • Megu

    Cudowny przepis!

    Kwiecień 24, 2015 — 17:38
  • Dodaj komentarz