Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
20:47 | 23 stycznia 2013
Masło, główny składnik w kuchni

Masło jest niezbędne w kuchni do przygotowywania ciast, deserów i kremów. Stanowi podstawę do duszenia, smażenia (szczególnie masło klarowane i ghee) i przyrządzania sosów.

Od wieków masło jest charakterystycznym składnikiem kuchni francuskiej a w kuchni staropolskiej figuruje jako „podstawa dobrej i zdrowej kuchni”. Wchodzi w skład ciasta francuskiego (ang. puff pastry) oraz ciasta kruchego. Masło jest również pysznym dodatkiem do świeżo pieczonego domowego chleba.

Według międzynarodowych standardów w składzie prawdziwego masła ma być minimum 80% tłuszczu mlecznego, 2% suchej beztłuszczowej masy mleka i maksymalnie 16% wody.

W kuchni KuchennePasje.pl używam tylko masła extra o zawartości tłuszczu mlecznego 82% lub więcej.

Masło w kuchni KuchennePasje.pl

Masło mięknie w temperaturze pokojowej a powyżej 32°C robi się płynne. Na powietrzu masło szybko jełczeje, dlatego należy je przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Oryginalnie masło jest prawie białe o lekkim kremowym odcieniu. Producenci czasem dodają do masła barwniki: karoten (E160a) lub annato (E160b), aby uzyskać lekko żółtą barwę produktu. Stosowane w produktach dodatki są opisane na etykietach. Wybieram masła bez dodatków.

Temperatura, w której zwykłe masło zaczyna się palić to 120-150°C.

Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia i dzięki temu nadaje się do smażenia. Masło klarowane można zrobić samemu w domu.

Do potraw kuchni indyjskiej często stosuję ghee, czyli filtrowane masło klarowane. Temperatura palenia Ghee to 250°C i dzięki temu jest ono niezastąpione podczas głębokiego smażenia. Przygotowanie prawdziwego Ghee pozostawiam profesjonalistom i dlatego Ghee zawsze kupuję. W skład Ghee wchodzi tłuszcz mleczny o zawartości 99,8%, woda – maksymalnie 0,2% i aromat 0,01%.

O pozostałych masłach o zwartości tłuszczu mlecznego 3/4 i 1/2, margarynach i miksach nie będę pisać, ponieważ uważam, że nie nadają się do przygotowania potraw i nie powinno być dla nich miejsca w kuchni.

 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz