Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
20:44 | 24 kwietnia 2013
Masło orzechowe

Masło orzechowe to przysmak uwielbiany nie tylko przez najmłodszych. Jest ono bardzo proste w przygotowaniu, możesz je w łatwy sposób zrobić własnoręcznie w domu. Masło orzechowe jest niesamowitą zachętą na zdrowe i pożywne śniadanie, na przykład w postaci znanej na całym świecie kanapki PBJ czyli „The peanut butter and jelly sandwich„. Uwielbiana przez amerykanów, PBJ to kanapka z chleba tostowego z masłem orzechowym i dżemem.

Domowe masło orzechowe

W moim wykonaniu proponuję wersję masła orzechowego bez dodatku cukru. Jest ona odpowiednikiem pierwotnej wersji masła orzechowego wytwarzanego przez rdzennych amerykanów.

Domowe masło orzechowe jest bardzo proste w zrobieniu. Nie potrzebujesz niczego poza mikserem oraz uprażonymi z solą orzeszkami ziemnymi. W kilka minut jesteś w stanie wyczarować zdrowy i odżywczy produkt, bez cukru, wody i dodatkowych olejów roślinnych, które znajdują się w masłach orzechowych dostępnych w sklepach.

 
Składniki:
(duża porcja dla dwóch osób)

  • 250g niesolonych orzechów ziemnych
  • 0,5 łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • 1 łyżka oleju arachidowego

 
 
 
 
 
Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 20 minut)
(czas włożonej pracy około 20 minut)

Na dużej patelni rozgrzej olej arachidowy. Wsyp na patelnię orzechy, posyp je solą i praż na małym ogniu, cały czas mieszając, przez kilka minut, do momentu aż orzeszki staną się złociste.

Zdejmij patelnię z ognia i pozwól orzechom ostygnąć. Następnie przesyp je do miksera, wyposażonego w końcówkę rozdrabniającą. Rozdrabniaj orzechy miksując przez kilka minut.

Przygotowanie masła orzechowego

W pierwszej fazie miksowania otrzymasz gruby zmielony proszek orzechowy, który następnie zamieni się w zbite grudki. W kolejnych fazach masa będzie coraz bardziej oleista, a na sam koniec stanie się lekko płynnym, gładkim masłem orzechowym.

Masło orzechowe

Tak przygotowane domowe masło orzechowe możesz przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 2-3 miesięcy.

Zdrowe peanut butter

Moja propozycja wykorzystania domowego masła orzechowego to rozszerzona wersja kanapki PBJ czyli uprażona, chrupiąca, złocista kromka domowego chleba tostowego posmarowana masłem orzechowym, następnie dżemem śliwkowym lub pomarańczowym, podana z kilkoma listkami rukoli.

Kilka przydatnych uwag:

  • Orzechy możesz również uprażyć w piekarniku bez użycia dodatkowego oleju.
  • Do przygotowania masła możesz użyć kupnych, uprażonych, solonych orzechów ziemnych. Pamiętaj jednak, że producenci nie podają informacji jakiego oleju użyto w procesie prażenia.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | komentarze 2

Zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi artykułami.

Domowy wywar biały z kurczaka
Domowy wywar biały z kurczaka
Drożdżówki
Drożdżówki
Perska zupa cebulowa
Perska zupa cebulowa
Spaghetti marinara
Spaghetti marinara
Smalec
Smalec
Comments:
  • Sebastian

    Jeżeli ktoś chce na słodko to cukru dodać podczas miksowania czy jak? i czy to wystarczy zwykłego cukru dosypać?

    Grudzień 18, 2015 — 11:34
    • Tak, można dosypać zwykłego cukru podczas miksowania orzechów.

      Grudzień 18, 2015 — 15:06
  • Dodaj komentarz