Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
21:17 | 26 marca 2013
Masło klarowane

Masło klarowane to czysty tłuszcz mleczny, który powstaje podczas delikatnego podgrzewania masła. W procesie tym, tłuszcz mleczny zostaje oddzielony od białek i wody.

Masło klarowane

Masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia i nie pali się tak szybko jak zwykłe masło, czy niektóre oleje roślinne, na przykład rafinowany olej rzepakowy. Temperatura dymienia dla masła klarowanego to 230°C – 240°C. Zbliżona jest do „punktu dymienia” dla olejów roślinnych przeznaczonych do smażenia, takich jak olej kokosowy czy palmowy. Dzięki dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych masło klarowane, zaraz po olejach palmowych, oleju kokosowym czy smalcu, idealnie nadaje się do długotrwałego smażenia i pieczenia.

Masło klarowane, poza smażeniem, używane jest również jako składnik ciast, sosów czy gulaszy.





Jak zrobić masło klarowane:

Kostkę masła włóż do garnuszka o grubym dnie. Na bardzo małym ogniu powoli rozpuszczaj masło. Nie mieszaj. Kontynuuj podgrzewanie do całkowitego rozpuszczenia masła a następnie do momentu kiedy masło przestanie bulgotać, co oznaczać będzie, że woda wyparowała.

Masło klarowane

Zdejmij garnuszek z ognia. Na powierzchni rozpuszczonego masła oraz na dnie w garnku osadzi się, oddzielone od tłuszczu mlecznego, białko. Przy użyciu łyżki z powierzchni zdejmij oddzielone białko. Następnie bardzo delikatnie przelej rozpuszczony tłuszcz mleczny do naczynia, tak by w garnku pozostał biały osad, który wytrącił się na spodzie.

Klarowanie masła

Tak przygotowane masło klarowane przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Kilka przydatnych uwag:

  • Do przygotowania masła klarowanego nadaje się jedynie masło o zawartości tłuszczu mlecznego 82% lub więcej.
  • Mimo, iż masło nadaje się znakomicie do smażenia, zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu, dlatego zaleca się jego ograniczenie w diecie, nie tylko przez osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu. Należy pamiętać, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Masło bardzo łatwo przejmuje zapachy a w cieple i bez przykrycia jełczeje, dlatego powinno być przechowywane w zamkniętym pojemniku w lodówce.

– Klaudia –

Sklarowane masło

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz