Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
10:47 | 25 sierpnia 2013
Krewetki z pietruszką i cytryną

Krewetki można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest przygotowanie krewetek w całości czyli z głową i pancerzem na grillu, patelni lub w piekarniku. Krewetki przygotowane w taki właśnie sposób można zamówić w restauracjach przy plaży w miejscowościach turystycznych, gdzie skorupiaki te poławiane są codziennie, dzięki czemu zawsze są świeże.

Krewetki z pietruszką i cytryną


Składniki na danie dla dwóch osób:

  • kilogram dużych (16/20), świeżych, nieobgotowanych krewetek z głową i pancerzem lub opakowanie mrożonych, nieobgotowanych, dużych krewetek z głową i pancerzem (rozmiar 16/20)
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka oliwy extra vergine
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • łyżka posiekanych listków pietruszki
  • Przygotowanie:
    (całkowity czas przygotowania około godziny i 20 minut)
    (czas włożonej pracy około 20 minut)

    Rozmrożone, umyte krewetki włóż do miski. Skrop sokiem z cytryny oraz posól. Możesz dodać również wyciśnięty ząbek czosnku. Krewetki wymieszaj, przykryj i odstaw na godzinę do zamarynowania.

    Krewetki mrożone nieobgotowane z głową i pancerzem

    Na średnim ogniu rozgrzej dużą, wysoką patelnię. Następnie na patelnię wlej łyżkę oliwy. Dodaj zamarynowane krewetki i na średnio-dużym ogniu podsmażaj całość przez 2-3 minuty.

    Po tym czasie przerzuć krewetki na drugą stronę. Podsmażaj przez kolejne 2-3 minuty, tak by wszystkie krewetki stały się równomiernie pomarańczowo-czerwone, co będzie świadczyć o tym, że się ugotowały.

    Na patelni ciepłe krewetki posyp posiekaną pietruszką, wymieszaj i przełóż do miski. Tak przygotowane krewetki możesz podawać z bagietką.

    Smacznego.

    – Cezary –

    Krewetki

    Kilka przydatnych uwag:

    • Świeże krewetki w naszym kraju są ciężko dostępne, drogie oraz często marnej jakości lub wręcz w stanie nienadającym się do spożycia ze względu na zbyt długi czas ich transportu oraz przetrzymywania.
    • Większość dostępnych w sklepach mrożonych krewetek jest uprzednio obgotowana. Obgotowane krewetki poznać można po różowym kolorze.
    • Do naszego przepisu użyłem krewetek mrożonych, które nie zostały wcześniej obgotowane. Poznać je można po szarym kolorze (jak na zdjęciu poniżej). Danie przygotowane z nieobgotowanych krewetek będzie smaczniejsze niż potrawa na bazie krewetek, które przed zamrożeniem zostały jeszcze obgotowane.

    Krewetki mrożone nieobgotowane

    • Krewetki przygotowane zgodnie z powyższym przepisem są daniem rustykalnym. Podczas jedzenia należy oderwać głowę i nogi, zdjąć pancerz oraz oczyścić odwłok z czarnej żyłki przewodu pokarmowego krewetki.
    • Dla osób lubiących „ekstremalne doznania”: po oderwaniu głowy można wyssać z niej soki, które zdaniem niektórych osób są bardzo smaczne, co osobiście mogę potwierdzić.
    Autor: Cezary | komentarze 4
    Comments:
  • www.poezja-smaku.pl

    Proste, a jakże wykwintne! Uwielbiam krewetki, natomiast nie znoszę wyciągać z nich przewodów pokarmowych – dlatego unikam ich w całości 😉

    Sierpień 28, 2013 — 0:10
    • Rozumiem Ciebie doskonale ponieważ dopiero 5 lat temu mąż mnie przekonał do krewetek w takim właśnie wydaniu;) Niemałe znaczenie miał również wyjazd do Hiszpanii…:D

      Sierpień 28, 2013 — 12:50
      • Louis

        Zdecydowanie moje smaki. Tylko nie na dzisiaj. Bo podoga już nie ta. Po 3 dniach 28 stopniowych upałf3w znf3w przyszedł czas na ulewę. Niemal monsunową.Krewetki i kalmary zawsze kojarzą mi się z wakacjami, chociaż jem je niemal przez cały rok. Ale mrożone to nie te świeżo z morza

        Wrzesień 8, 2013 — 1:48
  • Kobiecemysli

    krewetki! pychaaaa!:)

    Sierpień 27, 2013 — 9:57
  • Dodaj komentarz