Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
23:14 | 20 stycznia 2013
Kotlety ze schabu pieczone na liściu szałwii

Za każdym razem gdy jadę w sobotę na Bazar na Polnej kupić mięso w Beskidzkim Wypasie mam skrytą nadzieję, że to właśnie dzisiaj Pan Grzegorz będzie miał w sprzedaży wieprzowinę. Oferowane przez niego mięso pochodzi od zwierząt karmionych naturalnymi składnikami co gwarantuje jego wyśmienity smak. Kolejną zaletą jest sposób cięcia porcji. Schab, który możemy dostać w Beskidzkim Wypasie dostępny jest wraz ze skórą oraz warstwą słoniny przylegającą do mięsa. Z kotletów wyciętych z tak przygotowanego kawałka możemy przyrządzić kilka interesujących dań, które są świetną alternatywą dla tradycyjnego kotleta schabowego.

Pieczone kotlety ze schabu

Poniżej przedstawiam przepis na jedno z nich: kotlety ze schabu pieczone na liściu szałwii. Pomysł zaczerpnąłem z przepisów Jamiego Olivera.

 
Składniki:
(porcja dla dwóch osób)

  • 2 kotlety schabowe z kością, słoniną i skórą (każdy po około 300g)
  • 3 łyżki stołowe oliwy extra vergine
  • 4 szczypty średnio lub drobno zmielonej soli morskiej
  • 4 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 duże liście świeżej szałwii

 
Przygotowanie:
(czas przygotowania 35 minut )
(czas włożonej pracy 5 minut )

Do zimnego piekarnika włóż blachę, w której będziesz piec kotlety.

Rozgrzej piekarnik z blachą w środku do 210°C.

Tłuszcz i skórę na kotletach natnij aż do mięsa w odstępach około 1,5-2cm jak na zdjęciu poniżej. Mięso z wierzchu i spodu posyp dużą szczyptą soli i pieprzu. Na górnej stronie kotletów ułóż i przyciśnij po jednym dużym liściu szałwii.

Schab ze skórą

Wyciągnij nagrzaną blachę z piekarnika. Wylej na blachę dwie łyżki oliwy, połóż na niej kotlety liściem do dołu a następnie ułóż na nich pozostałe dwa liście szałwii. Polej wszystko jedną łyżką oliwy i włóż do piekarnika.

Piecz przez około 20 minut.

Upieczone kotlety wyjmij z pieca i wyłóż na 2-3 minuty na ruszt, aby mięso odpoczęło. Po tym czasie upieczony schab gotowy jest do podania.

Tak przygotowane kotlety na liściu szałwii smakują wyśmienicie. Pieczenie ich wraz ze skórą i słoniną pozwala mięsu zachować soczystość oraz nadaje mu bogatszy smak. Każdy kęs przyrumienionego schabu z dodatkiem upieczonej słoniny wprost rozpływa się w ustach. Kotlety można podawać z pieczonymi młodymi marchewkami i burakami.

Kotlety ze schabu
 
Kilka przydatnych uwag:

  • Zamiast blachy do pieczenia lepiej jest użyć naczynia żeliwnego lub patelni do pieczenia z wielowarstwowym spodem, pozwoli to utrzymać wysoką temperaturę naczynia po jego wyjęciu z pieca i nałożeniu na nie produktów. W takim przypadku proces pieczenia może się skrócić nawet o około 5 minut.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Cezary –

Autor: Cezary | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz