Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
23:00 | 18 maja 2013
Hummus

Hummus to bardzo popularna libańska potrawa, której różne warianty proponuje się w kuchniach na całym świecie, szczególnie na bliskim wschodzie. Jest to zimna wegańska przekąska, podawana najczęściej z chlebkiem pita. Jej głównym składnikiem jest smaczna, zdrowa i sycąca ciecierzyca. Przepis, do wypróbowania, którego szczególnie zachęcam, to wersja tradycyjnego hummus z dodatkiem bardzo zdrowego oleju lnianego.

Hummus

Składniki na porcję dla dwóch osób:

  • 120g suchej cieciorki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 1 łyżeczka suszonego sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka niesłodzonej pasty tahini
  • 75ml oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sok z 1/4 cytryny
  • 0,5 łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 50 ml wody pozostałej z gotowania cieciorki
  • 2 łyżki oleju lnianego (użyłam oleju firmy Oleofarm)

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania: 24 godziny namaczania cieciorki plus godzina przygotowywania pasty)
(czas włożonej pracy około 20 minut)

Suchą ciecierzycę namaczaj w 1 litrze wody przez 24 godziny. Po upływie tego czasu cieciorka podwoi swoja objętość i wchłonie część wody. Odcedzoną i wypłukaną cieciorkę przesyp do szybkowaru, wlej 250ml wody. Ustaw szybkowar na średnim ogniu i na niskim ciśnieniu gotuj cieciorkę przez 40 minut. Możesz również ugotować cieciorkę w zwykłym garnku, w wodzie do miękkości przez około 1,5 – 2 godzin. Po ugotowaniu, odcedź cieciorkę i odlej 50ml wody z gotowania, do oddzielnej miseczki. Odczekaj aż cieciorka ostygnie.

Hummus

W moździerzu utłucz ziarenka kminu rzymskiego z kolendrą.

Ostudzoną ciecierzycę przełóż do blendera. Wsyp utłuczone przyprawy, czosnek, sól i pieprz. Dodaj tahini, oliwę, olej sezamowy, sok z cytryny oraz wlej pozostawioną z gotowania cieciorki wodę. Miksuj wszystko przez około 10 minut na gładką masę.

Zmiksowany hummus przetrzyj na sicie, dzięki czemu uzyskasz gładką konsystencję pasty.

Do przetartej pasty dodaj olej lniany oraz całość jeszcze raz wymieszaj.

Tak przygotowany hummus smakuje wyśmienicie z chlebkiem pita lub z focaccią z rozmarynem i czosnkiem.

Kilka przydatnych uwag:

  • Do przygotowania hummus możesz również użyć cieciorki z puszki. Na porcję dla dwóch osób użyj puszki o pojemności 400g.
  • Do ugotowania cieciorki polecam użyć szybkowaru, ponieważ gotowanie z zastosowaniem ciśnienia oszczędza czas oraz energię. Cieciorka ugotuje się na miękko w ciągu 40 minut, podczas gdy zwykłe gotowanie trwa około 1,5-2 godzin. W naszej kuchni do przygotowania hummus użyłam szybkowaru Green Control firmy Tescoma.
  • Przygotowany hummus polecam przetrzeć przez sito. Dzięki temu pasta stanie się gładka i aksamitna.
  • Olej lniany dodaj na sam koniec przygotowywania pasty, kiedy hummus będzie miał temperaturę pokojową. Zbyt wysoka temperatura wpływa niekorzystanie na zdrowotne właściwości oleju lnianego poprzez wiązanie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Przygotowaną pastę hummus przechowuj w lodówce maksymalnie do trzech dni.
  • Pasta tahini to masło sezamowe, czyli zmielone ziarenka sezamu. Pastę możesz kupić w sklepie lub przygotować w domu.
  • Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka i węglowodanów a w diecie wegańskiej i wegetariańskiej stanowi zamiennik mięsa.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Hummus

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz