Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
17:00 | 3 lutego 2013
Grillowane szparagi

Szparagi można przygotować na wiele różnych sposobów. Mogą być grillowane, duszone na maśle lub blanszowane. Są bogatym źródłem witaminy B6, wapnia, magnezu oraz cynku. Grillowane z oliwą, solą i pieprzem są bardzo smaczne i mało kaloryczne.

Grillowane szparagi

Szparagi są popularne w krajach północno-zachodniej Europy a także w Polce. Serwuje się je w różny sposób jako przystawkę lub danie warzywne. W kuchni azjatyckiej często bywają smażone w małej ilości oleju na dużym ogniu, z kurczakiem, krewetkami lub wołowiną.


 
Potrzebne składniki na grillowane szparagi:
(porcja dla dwóch osób)

  • 1 pęczek zielonych szparagów (około 300g)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • duża szczypta drobno zmielonej soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 
Przygotowanie:
(czas przygotowania około 20 minut)
(czas włożonej pracy około 10 minut)

Młode zielone szparagi nie wymagają obierania. Umyj je pod bieżącą zimną wodą.

 

Zdrewniały koniec szparaga usuń zginając szparaga do momentu, aż pęknie w miejscu, które oddzieli miękką część jadalną od lekko zdrewniałej końcówki.

Przygotowanie szparagów

Do wyrzucenia będzie około ¼ lub nawet ⅓ z długości całego szparaga.

Włóż jadalne końcówki do dużej miski. Wlej oliwę oraz dopraw szparagi solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Doprawianie szparagów

Na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej połóż przygotowane szparagi. Grilluj na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Następnie obróć szparagi na drugą stronę i grilluj przez kolejne 5-7 minut.

Tak przygotowane szparagi możesz podać z domowym chlebem lub z bagietką z masłem. Zgrillowane szparagi tradycyjnie w Europie serwuje się z szynką, jajkiem sadzonym lub jajkiem Benedykta, ziemniakami i sosem Hollandaise.

Zgrilowane szparagi

Grillowane szparagi z jajkiem Benedykta

 
Kilka przydatnych uwag:

  • Kupuj szparagi młode, zielone i jędrne.
  • Wybieraj szparagi o średniej grubości. Stare i grube szparagi są włókniste. Jadalne ich części dodatkowo należy obrać od połowy w dół.
  • Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy czerwca.

 
 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz