Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
21:16 | 5 marca 2013
Grillowana makrela

Czasy, kiedy to makrelę w naszym kraju można było dostać tylko pod postacią wędzoną, minęły już bezpowrotnie. Ta wspaniała i aromatyczna ryba ceniona jest w wielu kuchniach świata za swoje charakterystyczne walory smakowe. Występuje w wodach mórz i oceanów zarówno tropikalnych jak i subtropikalnych oraz klimatu umiarkowanego.

Grillowana makrela

Grillowana makrela to prosty sposób na smaczne danie. Proces przyrządzenia tą metodą pozwala na zachowanie charakterystycznego oraz bogatego smaku tej tłustej ryby.

Poniżej przedstawiam przepis na grillowaną makrelę.

Składniki potrzebne do przyrządzenia ryby:
(porcja dla jednej osoby)

  • makrela o wadze około 350-400g (rybę kupiłem świeżą w sklepie internetowym frisco.pl)
  • 3 szczypty drobno zmielonej soli morskiej
  • 3 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

 
Przygotowanie ryby:
(czas przygotowania około 20 minut)
(czas włożonej pracy około 18 minut)

Rozgrzej grill. W tym przepisie użyłem grilla elektrycznego. Możesz również skorzystać z patelni grillowej, grilla gazowego lub tradycyjnego grilla na węgiel drzewny. Ryba będzie pieczona w średniej/wysokiej temperaturze.

Makrelę umyj dokładnie pod bieżącą zimą wodą. Osusz rybę ręcznikiem papierowym. Następnie przypraw ja dokładnie solą i pieprzem (po jednej dużej szczypcie) po każdej ze stron oraz w środku.

Makrela

Natłuść dokładnie skórę ryby dwiema łyżkami oliwy extra vergine. Zapobiegnie to przywarciu makreli do rusztu.

Ułóż rybę delikatnie na grillu. Piecz na średnio-wysokiej temperaturze, przez około 4 minuty po każdej stronie. Po tym czasie skóra makreli przy płetwie na grzbiecie powinna lekko popękać i się skurczyć, odsłaniając znajdujące się pod spodem mięso.

Tak przygotowaną makrelę możesz podać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Świetnie smakuje ona również z bułeczką pszenna bądź ciabattą.

Makrela grillowana

Kilka przydatnych uwag:

  • Grille od różnych producentów zazwyczaj mają odmienne zakresy temperatury maksymalnej. Z tego powodu czas grillowania makreli może się różnić w zależności od typu posiadanego urządzenia.
  • Grillowanie należy do agresywnego sposobu obróbki termicznej. Zawsze gdy na swoim grillu przyrządzasz coś nowego, zwróć szczególną uwagę na to czy temperatura jest odpowiednia.
  • Zgrillowana makrela po wystygnięciu świetnie nadaje się do różnego rodzaju past i sałatek.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Cezary –

Autor: Cezary | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz