Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
21:51 | 22 marca 2013
Focaccia z rozmarynem i czosnkiem

Focaccia to rodzaj płaskiego, włoskiego pieczywa z ziołami, suszonymi pomidorami, oliwkami lub innymi dodatkami, posypanego solą oraz obficie polanego oliwą. Podawana jest często jako przekąska przed głównym daniem. Smakuje wyśmienicie chwilę po upieczeniu oraz na drugi dzień na przykład z pastą z avocado. Przedstawiony poniżej przepis pochodzi z programu Jamiego Olivera – The Naked Chef.

Receptura została wielokrotnie sprawdzona w naszej kuchni i dlatego serdecznie zachęcam do przygotowania tego wyśmienitego pieczywa.

Focaccia z rozmarynem i czosnkiem

Składniki na blachę o wewnętrznych wymiarach: 22cm szerokość, 32cm długość i 5cm wysokość.

  • 0,5kg mąki pszennej typ 650 (bułkowa)
  • 0,5kg semoliny (mąka z pszenicy durum, użyłam drobno zmielonej)
  • 30g świeżych drożdży
  • 30g drobno zmielonej soli morskiej
  • 30g cukru ( użyłam trzcinowego )
  • 480ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej
  • 100ml oliwy
  • 5-6 gałązek świeżego rozmarynu
  • 5-6 ząbków czosnku

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 2 godzin)
(czas włożonej pracy 45 minut)

Do małej miseczki włóż drożdże, wsyp cukier oraz wlej 80ml wody. Wymieszaj wszystko, aż do rozpuszczenia cukru i odstaw w ciepłe miejsce bez przykrycia. Odczekaj do momentu, aż pojawią się bąbelki, co oznaczać będzie, że drożdże zaczęły pracować.

Na stolnicę wysyp mąkę pszenną oraz semolinę. W usypanej górce zrób krater. Do krateru wsyp sól, a następnie wlej przygotowane wcześniej drożdże. Zacznij mieszać ze sobą składniki i następnie dolej 200ml wody. Mieszaj od środka na zewnątrz, tak by płynne drożdże i wodę łączyć powoli z mąką.

Focaccia z rozmarynem i czosnkiem - składniki

Mieszając składniki dodaj do urabianego ciasta kolejne 200ml wody. Wody należy dolać tyle, by wyrobione ciasto było miękkie i lekko lepiło się do stołu i ręki. Ciasto należy wyrabiać około 10-15 minut.

Następnie z ciasta zrób kulę, przykryj ją miską i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby podwoiła swoją objętość.

W międzyczasie utłucz w moździerzu (można też na desce wałkiem lub innym narzędziem) gałązki świeżego rozmarynu i obrane ząbki czosnku, tak aby uzyskać jak najwięcej aromatu. Nie wyjmuj gałązek rozmarynu. One również dodadzą zapachu. Następnie przełóż utłuczony rozmaryn i czosnek do miski i zalej oliwą. Ugnieć ręką w misce rozmaryn z czosnkiem i z oliwą, tak aby uzyskać jak najwięcej aromatu ziół w oliwie.

Focaccia z rozmarynem i czosnkiem - przygotowanie

Po wyrośnięciu ciasta wyłóż je na stół, uderz w nie kilka razy ręką i rozwałkuj na wielkość blachy, w której ma rosnąć. Wysokość ciasta po rozwałkowaniu ma być około 2-3 centymetrów. Blachę, w której ma być pieczony chlebek posyp delikatnie mąką i ułóż w niej rozwałkowane ciasto. Ugnieć ciasto w blasze i rozciągnij brzegi, tak aby było równo położone.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Następnie wyjmij garściami rozmaryn z miski, wyciśnij z niego oliwę nad ciastem, tak by całe ciasto było udekorowane rozmarynową oliwą, czosnkiem oraz listkami rozmarynu. Jeśli spadną na ciasto gałązki rozmarynu to je wyjmij, tak aby pozostała tylko oliwa, czosnek i listki. Następnie zrób w cieście wszystkimi palcami dziury, tak aby wpłynęła w nie oliwa z przyprawami. Im więcej oliwy wpłynie do zrobionych wgłębień tym smaczniejszy będzie chlebek.

Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją wysokość.

Wyrośnięte w blaszce ciasto bardzo delikatnie włóż do nagrzanego piekarnika na 200°C na około 15 minut. Jeśli potrzeba można podpiec chleb z samej góry (1-2 minuty na koniec). Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Upieczona focaccia

Focaccia

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz