Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
17:05 | 24 grudnia 2013
Drożdżówki

Drożdżówki to znane i uwielbiane przez wszystkich słodkie bułeczki z dżemem, budyniem, serem lub owocami. W wydaniu Kuchennych Pasji proponuję drożdżówki posypane słodką kruszonką z jagodami, dżemem brzoskwiniowym oraz domowym waniliowo-maślanym budyniem. Przepis na drożdżówki pochodzi z książki „Patisserie & Baking Foundations – classic recipes by Chefs of Le Cordon Blue”. W odróżnieniu od polskich przepisów francuskie ciasto drożdżowe nie zawiera jajek a poza mąką i mlekiem, głównym jego składnikiem jest masło.

Drożdżówki

Składniki na 10 dużych drożdżówek:

  • 30g świeżych drożdży
  • 250ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam mleka 2%)
  • 50g cukru trzcinowego
  • 500g mąki pszennej (użyłam mąki tortowej typ 480)
  • 10g soli morskiej drobno zmielonej
  • 100g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w małą kostkę
  • jajko do posmarowania drożdżówek


Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier oraz dwie łyżki mąki. Następnie odstaw ciasto na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po upływie tego czasu dosyp do miski sól i włóż pokrojone w kostkę masło. Po rozmieszaniu dodaj do ciasta mąkę. Połączone składniki wyłóż na stolnice i ugniataj wszystko przez około 10 minut, tak aby ciasto stało się gładkie, miękkie i przestało kleić się do rak.

Domowe drożdżówki - przygotowanie

Dużą miskę wysmaruj oliwą. Z wyrobionego ciasta zrób kulę, włóż ją do naoliwionej miski. Przykryj miskę szczelnie folią do żywności lub folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto w misce uderz kilka razy ręką i wyłóż na stolnicę. Podziel je na 10 równych części a następnie uformuj z nich „ósemki”, jak na zdjęciu poniżej. Wypełnij środki „ósemek” dżemem brzoskwiniowym, jagodami lub domowym waniliowo-maślanym budyniem.

Drożdżówki z dżemem i budyniem

Tak przygotowane drożdżówki ułóż na papierze do pieczenia, na blasze, na której później będą pieczone. Odstaw blachę z drożdżówkami na pół godziny do wyrośnięcia w miejsce, w którym nie ma przeciągów i jest ciepło.

Rozgrzej piekarnik do 205°C.

Przygotowane drożdżówki po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem oraz posyp je startą na tarce kruszonką. Tak przygotowane bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut na złoty kolor.

Drożdżówki z jagodami, dżemem i budyniem

Domowy waniliowo-maślany budyń przygotuj zgodnie z poniższym przepisem.

W 200ml zimnego mleka rozmieszaj 1,5 łyżki tapioki, 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej. Do średniego garnka wlej 300ml mleka oraz wsyp 120g cukru trzcinowego. Na małym ogniu podgrzewaj mleko z cukrem do momentu aż zacznie ono parować, ale nie zacznie się jeszcze gotować. Do podgrzanego mleka wlej rozmieszane uprzednio mleko z mąkami. Podgrzewając na wolnym ogniu mieszaj wszystko przez około 15-20 minut, tak aby budyń zgęstniał do konsystencji luźnego kremu. Na koniec, gdy masa zgęstnieje dodaj 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz 75g masła. Całość dobrze wymieszaj. Tak przygotowany budyń przełóż do miseczki. Aby na budyniu nie utworzył się „kożuch”, miseczkę przykryj szczelnie folią. Budyń nadaje się do nakładania na drożdżówki po ostygnięciu. Można także zrobić go dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Domowy waniliowo-maślany budyń


Kilka przydatnych uwag:

  • Kruszonkę robię wg przepisu: w mikserze mieszam 100g maki, 50g masła i 50g białego cukru. Wstępnie połączone składniki ugniatam na stolnicy ręcznie, tak aby ciasto stało się gładkie. Ugniecione ciasto formuję w kulkę i wkładam do zamrażalnika. Ciasto jest gotowe do ścierania po około 15-20 minutach mrożenia. Kruszonkę przygotowuję wcześniej w większej ilości, tak abym mogła użyć jej kilka razy.
  • Użycie mąki o wyższym typie spowoduje, ze drożdżówki będą twardsze. Aby temu zapobiec należy do wyrabianego ciasta dolać więcej mleka.
  • Zbyt długie pieczenie powoduje, ze drożdżówki będą suche, z przypieczonym, grubym wierzchem a zbyt krótkie pieczenie to lekko wilgotne ciasto w środku.
  • Drożdżówki najlepiej smakują w dniu, w którym były pieczone.
  • Ciasto może być formowane w różne kształty: okrągłe bułeczki ze środkiem wypełnionym dżemem lub budyniem, rogaliki lub kopertki.
  • Dłużej podgrzewany i mieszany w garnku budyń będzie bardziej gesty. Gesty budyń nie wypłynie z drożdżówek podczas wyrastania i pieczenia.
  • Zbyt mocne podgrzewanie budyniu powoduje szybkie jego gęstnienie oraz tworzenie się grudek. Jeśli podczas podgrzewania powstały grudki możesz spróbować przetrzeć budyń przez sito.

Domowe drożdżówki

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz