Domowy ekstrakt z wanilii

Jeśli w Twoim kuchennym repertuarze znajduje się dużo wypieków lub innych deserów, przygotowanie własnego ekstraktu z wanilii może okazać się dla Ciebie świetnym rozwiązaniem. Dlaczego? Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata, więc dodawanie jej bezpośrednio do potraw jest zwyczajnie drogie. Popularnym zamiennikiem jest cukier wanil[u]in[/u]owy, który znajdziesz w każdym sklepie… a który wanilii nie zawiera wcale. Składa się on zazwyczaj ze zwykłego, białego cukru oraz chemicznie zsyntezowanej waniliny (która znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych, nie jest więc raczej najzdrowszym dodatkiem do Twojego ciasta). Cukier aromatyzowany prawdziwą wanilią jest o wiele droższy i rzadko można go znaleźć w sklepie. Ekstrakt z wanilii jest wprawdzie dostępny w niektórych sklepach, ale samodzielne przygotowanie go jest tańsze, bardziej satysfakcjonujące, a jednocześnie bardzo proste.

Przepis

Będziemy potrzebować szklanej butelki lub karafki z zamknięciem oraz trzech sporych strąków wanilii. Ostatnim składnikiem będzie szklanka czterdziestoprocentowego alkoholu. Wódka lub brandy doskonale sprawdzą się w tej roli. Możemy wykorzystać też rum lub burbon, z nimi ekstrakt będzie miał słodszy smak. Strąki wanilii przecinamy wzdłuż na pół, ale nie wypłukujemy z nich ziarenek. Wsadzamy je do butelki i zalewamy alkoholem, upewniając się, że całkowicie przykrywa strąki. Butelkę odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce i potrząsamy nią energicznie raz na kilka dni. Po około dwóch miesiącach ekstrakt będzie miał kolor mocnej herbaty – to znak, że jest gotowy do wykorzystania. Po zużyciu około połowy można dolać alkoholu i poczekać około miesiąca na ponowne wzmocnienie aromatu. A jeśli korzystasz z ziarenek wanilii, np. do deserów, możesz dodać do swojego ekstraktu również puste strąki. Nie będą one tak wydajne, jak strąki zawierające w sobie ziarenka, ale nieco przyspieszą proces absorbowania przez alkohol zapachu.

Do czego?

Naturalna wanilia ma udowodnione działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, dobrze wpływa na zdrowie psychiczne i jest silnym antyutleniaczem, więc warto z niej korzystać! Domowy ekstrakt z wanilii sprawdzi się doskonale do wszystkich słodkich wypieków. Alkohol odparuje w trakcie pieczenia, więc nie musisz się martwić o jego zawartość, nawet, jeśli chcesz uraczyć swoimi smakołykami dzieci. Możesz dodać kilka kropel do kawy, herbaty lub pitnej czekolady, jeśli gustujesz w tego typu smakach. Będzie to również świetny dodatek do domowych lodów – aromat wanilii doskonale komponuje się z większością smaków, a niewielki dodatek alkoholu świetnie wpływa na ich konsystencję.

Dodaj komentarz