Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
17:14 | 1 maja 2013
Domowy chleb tostowy

Po sprawdzeniu wielu przepisów oraz po wielu próbach pieczenia chleba tostowego w domu, mogę podzielić się sprawdzoną recepturą na pyszny i zdrowy chleb tostowy. Chleb tostowy nie musi już kojarzyć się z pakowanym w folię produktem o przedłużonej świeżości, uzyskanej dzięki zawartości różnego rodzaju dodatków czy zastosowania specjalnych procesów technologicznych, wydłużających termin spożycia nawet do 14 dni. Chleb tostowy upieczony w domu jest bardzo prosty w przygotowaniu. W smaku jest delikatnie drożdżowy i słodki a w konsystencji puszysty i lekko wilgotny w środku.

Chleb tostowy

Składniki:

  • 400g mąki pszennej typ 480 (użyłam mąki szymanowskiej Polskie Młyny)
  • 7g drożdży suszonych (użyłam drożdży cukierniczych instant „złotych” francuskiej firmy Lesaffre)
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 250ml lekko ciepłej wody (35-40°C)
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej



Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 4 godzin)
(czas włożonej pracy około 25 minut)

W średniej misce wymieszaj dokładnie 150g mąki, drożdże, cukier, wodę, masło i sól. Po wymieszaniu ciasto będzie gęste, ale nadal lekko lejące.

Pozostałe 250g mąki przesiej na stolnicę. W usypanej górce z mąki zrób krater. Do krateru wlej przygotowane ciasto. Zacznij mieszać ze sobą składniki. Mieszaj od środka na zewnątrz, tak by płynne ciasto łączyć powoli z mąką.

Po połączeniu składników wyrabiaj ciasto na stolnicy przez 8-10 minut. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i lekko lepić się do stołu.

Dużą miskę wysmaruj oliwą z oliwek. Z wyrobionego ciasta zrób kulę, włóż ją do naoliwionej miski. Przykryj miskę szczelnie folią do żywności lub folią aluminiową i odstaw w miejsce o temperaturze około 22-24°C na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowanie ciasta na chleb tostowy

Przygotowuj foremkę o wymiarach górnych 26cm długości i 11cm szerokości oraz 7cm wysokości. Posmaruj przy użyciu pędzelka kuchennego dno i wewnętrzne brzegi foremki oliwą.

Wyrośnięte ciasto w misce uderz kilka razy ręką i wyłóż na stolnicę. Rozciągnij ciasto na stolnicy i uformuj bochenek. Następnie włóż bochenek do przygotowanej wcześniej foremki. Delikatnie posmaruj przy użyciu pędzelka kuchennego wierzch ciasta oliwą z oliwek. Odstaw wypełnioną foremkę na 1-1,5 godziny w miejsce, w którym nie ma przeciągów i jest ciepło, około 22-24°C. W fazie drugiej, podczas wyrastania, ciasto również powinno co najmniej podwoić swoją objętość. W moim przepisie masa po włożeniu do formy zajęła trochę mniej niż pół blachy, natomiast ciasto wyrosło ponad brzegi foremki.

Do piekarnika wstaw blachę z wodą. Następnie rozgrzej piekarnik do 220°C. Parująca woda odpowiednio nawilży piekarnik.

Wyrośnięte ciasto lekko spryskaj wodą. Ja do tego celu używam spryskiwacza do kwiatków.

Wstaw foremkę z ciastem do nagrzanego i naparowanego piekarnika na środkową półkę i zmniejsz temperaturę pieczenia do 190°C. Piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut.

Wyrośnięty i upieczony chlebek tostowy

Po zakończeniu pieczenia wyjmij chleb z piekarnika a następnie z foremki i odstaw do wystygnięcia na kratce.

Domowy chleb tostowy

Chleb po upieczeniu jest lekki, ma cienką, chrupiącą, złotą skórkę. Środek chleba ma wiele małych przestrzeni powietrza i jest puszysty.

Tak przygotowany chleb tostowy smakuje wyśmienicie z domowym masłem orzechowym i dżemem śliwkowym w postaci znanej na całym świecie kanapki PBJ czyli „The peanut butter and jelly sandwich„. Jest również idealny do wszelkiego rozdzaju tostów: klasycznych z szynką i serem lub słodkich z krem czekoladowym.

Zdrowy chleb tostowy

Kilka przydatnych uwag:

  • Zwróć uwagę na jakość używanych drożdży instant. Popularne drożdże dostępne na sklepowych półkach nie pachną zbyt ładnie, co przekłada się później na zapach chleba. Dobre i ładnie pachnące drożdże kupuję w sklepie internetowym Bogutyn Młyn.
  • Zbyt wyrośnięte (przerośnięte) ciasto opadnie trochę podczas pieczenia. W zależności od temperatury i wilgotności powietrza czas rośnięcia ciasta będzie się zmieniał. Czasami będzie to godzina czasem półtorej. Im więcej chlebków upieczesz tym łatwiej będzie ocenić czy ciasto jest już wyrośnięte czy potrzebuje jeszcze trochę czasu. Przyjmuje się, że jeśli podwoiło swoją objętość to jest już wyrośnięte i można je piec.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: 1
Comments:
  • Gość

    A co jest zdrowego w tym chlebie? Rozumiem, ze brak konserwantow i dodatkow sprawia, ze nie jest tak niezdrowy jak ten ze sklepowej polki. Natomiast zdrowego w tym tez nic nie ma. Zwykla biala, oszczyszczona maka…e

    Styczeń 26, 2015 — 15:24
  • Dodaj komentarz