Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
20:06 | 4 kwietnia 2013
Dobrej jakości kaszanka

Kaszanka to tradycyjny polski wyrób wędliniarski, tzw. krwista kiełbasa, w osłonce z jelita. Składa się z mięsa wieprzowego, krwi wieprzowej, kaszy gryczanej lub jęczmiennej oraz z podrobów takich jak: wątroba, płuca, skórki wieprzowe, tłuszcz.

Kaszanka może być podawana na zimno, jednak tradycyjnie jest grillowana, smażona lub pieczona, podawana z duszoną cebulą i pajdą chleba.

Dobrą kaszankę rozpoznać można po czarno-fioletowym kolorze. Jej głównymi składnikami są: mięso wieprzowe, krew, podroby oraz kasza, której ilość nie powinna być zbyt duża w stosunku do pozostałych składników. Do wyrobu wysokiej jakości tej krwistej kiełbasy producenci używają osłonek z jelit.

W poszukiwaniach dobrej kaszanki trafiliśmy na BioBazar w Warszawie, gdzie sprzedawana jest kaszanka pieczona eko firmy Wasąg. Kaszanka jest gruba, zapakowana w osłonkę z jelita. Smakuje mięsem, krwią, podrobami i kaszą. Produkt jest wart polecenia. Kosztuje 17 złotych za kilogram. Niestety nie udało mi się uzyskać informacji o składzie tej kaszanki ponieważ jest sprzedawana na kilogramy z opakowań zbiorczych a sprzedawca tych opakowań nie posiada. Z firmy Wasąg również nie uzyskałam odpowiedzi na temat składu produktu sprzedawanego na stoisku firmowym na BioBazarze.

Kaszanka firmy Wasąg
Na zdjęciu kaszanka firmy Wasąg

Kaszankę eko firmy Wasąg można również kupić w sklepie internetowym frisco.pl, w którym kosztuje 28,54 złotych za kilogram. Sklep sprzedaje produkt w opakowaniach jednostkowych firmy Wasąg, na których jest już podany skład: mięso wieprzowe eko 25%, podroby wieprzowe eko 25%, kasza gryczana eko 22,83%, krew wieprzowa eko 25%, sól 2%, cukier eko 0,12%, pieprz eko 0,03%, majeranek eko 0,02%. Moi zdaniem kaszanka zakupiona we frisco.pl charakteryzuje się pełniejszym, bardziej krwistym i mięsnym smakiem oraz jest lepiej przyprawiona a jej osłonka wydaje się być cieńsza i bardziej delikatna.

Moje odczucia po spróbowaniu tych dwóch kaszanek, są sprzeczne z zapewnieniami producenta, że są one jednym i tym samym produktem. Być może wynika to z różnych partii produktu lub sposobu pakowania i przechowywania.

Na stronie internetowej firmy Wasąg nie znalazłam informacji o tych kaszankach w dziale wyroby czyste – EKO. Trochę jest to zastanawiające ponieważ obie kaszanki są znakomite a firma produkując tego typu wyroby powinna być z tego duma.

W następnej kolejności postanowiłam przetestować produkty sprzedawane w warszawskich sklepach. Najczęściej można dostać produkty, które prawdziwą kaszankę przypominają tylko z nazwy. Zdarza się, że sprzedawcy nie wiedzą nawet jaki rodzaj kaszy zawarty jest w składzie sprzedawanych produktów. „Podróbki kaszankowe” wypełnione są przede wszystkim kaszą a smak pochodzi od stosowanych wzmacniaczy smaku a nie od krwi i podrobów. W składzie niektórych tych wyrobów można znaleźć również substancje konserwującą E250 Azotyn sodu.

Dla celów testu zakupiłam dwa różne „produkty kaszankowe”: jeden w sklepie osiedlowym wyprodukowany przez firmę Jadów, nazwany „wyrób podrobowy parzony” a drugi na bazarze w dzielnicy Ochota. Kaszanka firmy Jadów kosztowała 8,19 złotych za kilogram. W składzie zawiera: skórki wieprzowe, rosół, kaszę gryczaną, wątrobę cielęcą, maski z głów wieprzowych 8%, sól, przyprawy i krew suszoną. Produkt według mnie nie nadawał się do zjedzenia. Odrzucający miał nie tylko wygląd (szary kolor), ale i zapach. Druga z zakupionych kaszanek kosztowała 10 złotych za kilogram. Niestety kupując na bazarze nie byłam w stanie poznać składu produktu a jedyne co usłyszałam od sprzedawczyni, że kaszanka była zrobiona w prywatnej firmie z Radomia. Kaszanka miała zapach mięs i kiełbas sprzedawanych w tym punkcie. Kolor produktu był bardziej zbliżony do koloru prawdziwej kaszanki, jednak w porównaniu do kaszanki firmy Wasąg zapach oraz wygląd skutecznie mnie zniechęcił do jej spożycia.

Po przeprowadzonym teście, mimo iż skończył się on degustacją kaszanki tylko od jednego dostawcy – firmy Wasąg, produktem który zdecydowanie wybieram jest kaszanka zakupiona we frisco.pl lub na BioBazarze. Niestety nie udało mi się znaleźć innego produktu, który mógłby dorównać kaszance firmy Wasąg.

Kaszankę jem dość rzadko, dlatego też podczas zakupów decyduję się wybrać produkt droższy, który pochodzi od sprawdzonego producenta.

 
Udanych zakupów.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | komentarze 2
Comments:
  • Jeden z naszych czytelników poleca kaszankę z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Janusz Uryga http://www.firmymiesne.pl/zaklad-przetworstwa-miesnego-janusz-uryga,2207. Kosztuje około 15 złotych za kilogram i jak twierdzi Pan Andrzej, jest nie do pobicia. Panie Andrzeju, jak trafimy na ten produkt to spróbujemy. Z drugiej strony może wybierze się Pan na BioBazar i wypróbuje kaszankę, o której jest nasz artykuł 🙂 Pozdrawiam

    Grudzień 9, 2014 — 9:48
  • Gość

    Kszanki nie jadlam od dziecinstwa, ale poniewaz po ciazy bardzo spadlo mi zelazo to od czasu do czasu jem kawalek ostatnio. Polecam kasznke Pabianickich Zakladow Miesnych Pamso, zadnej innej do ust bym nie wziela. Cena za kilogram ok 14 zl, a smak taki sam jak 20 lat temu. Nie wiem jak z dostepnoscia, ale na pewno jest w regionie lodzkim w sklepach firmowych Pamso.

    Wrzesień 19, 2014 — 18:34
  • Dodaj komentarz