Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…

Testy produktów.

Tutaj przeprowadzamy nasze subiektywne testy wybranych produktów...

16:39 | 11 maja 2013
Test śmietanek
Test śmietanek

W nawiązaniu do artykułu Śmietanka i śmietana zdecydowałam się przeprowadzić domowy test kilku śmietanek dostępnych w warszawskich sklepach. Aby sprawdzić jak smakują, jaką mają konsystencję, co zawierają w składzie oraz jakie substancje dodatkowe producenci zdecydowali się do nich dodać, udałam się na zakupy. Nie brałam pod uwagę śmietanek UHT, ponieważ nie używamy ich w naszej kuchni.

Więcej…

Autor: Klaudia | komentarzy 11
20:06 | 4 kwietnia 2013
Dobrej jakości kaszanka
Dobrej jakości kaszanka

Kaszanka to tradycyjny polski wyrób wędliniarski, tzw. krwista kiełbasa, w osłonce z jelita. Składa się z mięsa wieprzowego, krwi wieprzowej, kaszy gryczanej lub jęczmiennej oraz z podrobów takich jak: wątroba, płuca, skórki wieprzowe, tłuszcz.

Więcej…

Autor: Klaudia | komentarze 2
20:22 | 19 marca 2013
Test śmietan
Test śmietan

Polacy zainteresowani kuchnią na światowym poziomie muszą niestety posiłkować się domowymi sposobami na przygotowanie substytutu dla Creme fraîche lub Sour cream. Muszą decydować, która z dostępnych na rynku śmietan jest najbliższa składem i smakiem do produktów oferowanych w innych krajach. Taką sytuację tłumaczę na dwa sposoby, że albo jesteśmy ograniczani przez producentów albo wymagania polskich konsumentów są tak małe, że jedna śmietana w sklepie ma być odpowiednia do kremu do tortu, do creme brulée jak i również do gulaszu wołowego.

Więcej…

Autor: Klaudia | komentarzy 15
22:59 | 4 marca 2013
Test warszawskich bagietek
Test warszawskich bagietek

Bagietka zwana również bułką paryską czy potocznie paryżanką jest rodzajem długiego na około metr, szerokiego na 5-6 centymetrów i grubego na 3-4 centymetry pieczywa francuskiego.

Tradycyjnie bułka ta wypiekana jest z mąki pszennej, wody, soli i drożdży oraz nie zawiera sztucznych dodatków. W jej skład może wchodzić 2% mąki z bobu, 0,5% mąki sojowej lub 0,3% mąki z mieszanki różnych zbóż. Zamiast drożdży do wyrośnięcia bagietki mogą być użyte poolish, biga, zakwas, pate fermentee czy nawet sponge. Składniki te najczęściej wykorzystywane są w domowym lub rzemieślniczym wypieku a zadaniem ich jest wzbogacenie smaku oraz poprawienie tekstury i chrupkości bagietek. Dodatkowym składnikiem, który może zostać użyty do przygotowania bułek paryskich jest mąka z pełnego przemiału lub mąka żytnia.

Więcej…

Autor: Cezary | Komentarze: Brak
22:08 | 17 stycznia 2013
Test lasek wanilii dostępnych w sklepach
Test lasek wanilii dostępnych w sklepach

Wanilia jest przyprawą niezbędną podczas przygotowywania pysznych deserów. Jej charakterystyczny aromat wzbogaca lody, ciasta, sosy i kremy. Prawdziwa wanilia w naszych sklepach dostępna jest w postaci: całych lasek, zmielonej, ekstraktu z wanilii oraz cukru z wanilią.

Więcej…

Autor: Klaudia | komentarzy 6