Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
16:46 | 2 lutego 2013
Ciemny chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami

Do upieczenia ciemnego chleba na zakwasie z suszonymi śliwkami będzie potrzebny przede wszystkim zdrowy i dobry domowy zakwas.

Chleb ten smakuje wyśmienicie z gzikiem lub z miodem bądź tradycyjnie z masłem i plasterkiem pomidora. W jego skład wchodzi naturalny słód jęczmienny, który nadaje bochenkowi ciemny kolor oraz charakterystyczny aromat, oraz suszone śliwki, które wzbogacają smak.

Chleb na zakwasie

Chleb przygotowuje się w dwóch fazach, które trwają około 16-18 godzin. Czas włożonej pracy to około 30-40 minut. Po upieczeniu bochenek waży około 700g.

Faza pierwsza

Przygotowanie zaczynu:

  • 100g zakwasu żytniego wyjętego prosto z lodówki (użyłam wcześniej przygotowanego przeze mnie zakwasu żytniego)
  • 90g przesianej przez sito mąki pszennej razowej typ 2000 (użyłam mąkę Bio Planet, ekologiczną z certyfikatem; producent niestety nie podał na opakowaniu jaką mąka ma wilgotność)
  • 150ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na gładką masę. Ciasto będzie lejące, w konsystencji przypominające ciasto naleśnikowe. Przykryj miskę szczelnie folią do żywności lub folią aluminiową. Odstaw miskę w miejsce o temperaturze około 22-24°C na 12-14 godzin.


Przygotowanie masy ze słodu:

  • 15g naturalnego słodu jęczmiennego (użyłam MALT IT 25 – kryształowy lekko palony)
  • 30ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej

W małej miseczce wymieszaj dokładnie wodę ze słodem na gładką masę. Przykryj miseczkę szczelnie folią do żywności lub folią aluminiową. Odstaw ją w miejsce o temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.

Po upływie 12 lub 14 godzin rozpocznij fazę drugą.

Potrzebujesz:

  • cały zaczyn z fazy pierwszej
  • przygotowaną wcześniej masę ze słodu
  • 60g suszonych śliwek bez pestek (użyłam ekologicznych Bio Planet, suszonych w naturalny sposób)
  • 100ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej (potrzebnej do zmiksowania śliwek)
  • 350g przesianej przez sito mąki żytniej jasnej typ 720 (użyłam mąkę Symbio, ekologiczną z certyfikatem; producent niestety nie podał na opakowaniu jaką mąka ma wilgotność)
  • 110ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej (potrzebnej do ciasta)
  • 10g drobno zmielonej soli morskiej

Do blendera wsyp suszone śliwki oraz wlej 100ml wody. Zmiksuj wszystko na gładką masę.

Chleb ze śliwkami - przygotowanie

Do miski z zaczynem z fazy pierwszej dodaj masę ze słodu, zmiksowane z wodą śliwki, mąkę żytnią, pozostałą wodę (110ml) i sól. Ciasto będzie dość zwarte i trudne do wymieszania. Możesz użyć dużej łyżki lub ręcznego miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta. Mieszaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie.

Przygotowuj foremkę o wymiarach górnych 26cm długości i 11cm szerokości oraz 7cm wysokości. Posmaruj przy użyciu pędzelka kuchennego dno i brzegi foremki oliwą extra vergine lub innym olejem roślinnym. Oprósz środek blachy mąką pszenną razową typ 2000. Następnie wyłóż przygotowane ciasto do foremki. Wygładź powierzchnię masy. Dokładne wygładzenie nie jest konieczne ponieważ ciasto podczas rośnięcia wyrówna się samo.

Przykryj foremkę folią do żywności lub folią aluminiową. Odstaw wypełnioną foremkę na 3½ lub 4 godziny w miejsce, w którym nie ma przeciągów i jest ciepło, około 22-24°C. Po około 3 godzinach zdejmij z foremki folię. Pozwól, aby ciasto wyrastało przez ostatnie ½ godziny lub godzinę bez przykrycia.

W fazie drugiej podczas wyrastania w foremce ciasto powinno podwoić swoją objętość. W moim przepisie masa po włożeniu do formy zajęła trochę więcej niż pół blachy, natomiast ciasto wyrosło do końca brzegów foremki.

Chleb ze śliwkami - wyrastanie

Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Wyrośnięte ciasto lekko spryskaj wodą. Ja do tego celu używam spryskiwacza do kwiatków. Następnie obsyp masę mąką pszenną razową typ 2000.

  1. Wstaw foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz w temperaturze 220°C przez 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz przez kolejne 30 minut.
  3. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik.
  4. Zostaw chleb w zamkniętym piekarniku na 5 minut.
  5. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw chleb w piekarniku na 15 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij chleb z piekarnika a następnie z foremki i odstaw do wystygnięcia na kratce.

Chleb po upieczeniu jest dość ciemny, ciężki, ma twardą i chrupiącą skórkę. Środek chleba ma duże przestrzenie powietrza, jest lekko wilgotny, pachnie słodem i smakuje delikatnie śliwkami.

Ciemny chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami można przechowywać do 3 dni. Trzeciego dnia zazwyczaj przygotowuję z niego grzanki z oliwą i solą.

Dodany do chleba naturalny słód jęczmienny wzbogaca smak, aromat i chrupkość pieczywa.

Chleb z suszonymi śliwkami

Zachęcam do zapoznania się z przygotowanymi przez mnie uwagami dotyczącymi pieczenia chleba, w których opisałam podstawy ważne podczas przygotowań oraz rozwiązania najczęściej pojawiających się problemów podczas pieczenia chleba.

Przyjemnego przygotowywania i smacznego.

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi artykułami.

Apple Pie
Apple Pie
New York Strip
New York Strip
Perska zupa cebulowa
Perska zupa cebulowa
Bułki pszenne nie tylko do burgerów
Bułki pszenne nie tylko do burgerów
Drożdżówki
Drożdżówki

Dodaj komentarz