Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
18:36 | 10 marca 2013
Ciasto czekoladowe na bazie Guinnessa

Ciasto czekoladowe na bazie piwa Guinness to wyśmienita propozycja nie tylko dla smakoszy wytrawnych deserów. Pełny czekoladowy smak w połączeniu z lekko wyczuwalnym aromatem piwa Guinness ukryty pod białą chmurką delikatnego kremu to prosty w przygotowaniu i jednocześnie zachwycający, nie tylko smakiem lecz również wyglądem, deser. Ciasto ma mocno ciemny spód i białą puszystą piankę co w połączeniu ma przypominać Guinnessa przed chwilą nalanego do kufla.

Ciasto czekoladowe na bazie Guinnessa

Ten genialny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Feast – Food that celebrates life”. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu a jego składniki zostały znakomicie skomponowane.

Składniki potrzebne do upieczenia ciasta w tortownicy o średnicy 23 centymetrów.

Ciasto:

  • 250ml piwa Guinness
  • 250g masła
  • 75g kakao
  • 400g cukru pudru z białego cukru (nie używam kupnego cukru pudru, przygotowuję na bieżąco mieląc cukier w młynku elektrycznym)
  • 142ml kwaśnej śmietany 30% (użyłam śmietany President 30%)
  • 2 jajka (użyłam ekologicznych „zerówek”)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 275g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki sody

 
Krem:

  • 300g cream cheese (jako zamiennika użyłam sera mascarpone firmy Piątnica)
  • 150g cukru pudru z białego cukru
  • 125ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
    Dodatkowo masło do wysmarowania formy do pieczenia.

Ciasto czekoladowe na bazie Guinnessa - składniki

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około godziny i 15 minut plus minimalnie 6 godzin po upieczeniu)
(czas włożonej pracy około 20 minut)

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia a następnie nasmaruj papier masłem.

Do średniego garnka wlej Guinness’a, dodaj pokrojone w kostkę masło i podgrzewaj wszystko na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Do rozgrzanego płynu wsyp kakao i cukier puder. Rozmieszaj całość dokładnie. Zdejmij garnek z gazu i odstaw do ostygnięcia masę maślano-piwną.

W międzyczasie w miseczce wymieszaj jajka ze śmietaną i ekstraktem z wanilii. Rozmieszane jajka wlej do ostudzonej masy maślano-piwnej. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę z sodą. Mieszaj przez kilka minut, najlepiej przy użyciu rózgi do ubijania białek.

Ciasto czekoladowe - przygotowanie formy

Przelej wszystko do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na środkową półkę i piecz przez 45-55 minut. Po około 45 minutach sprawdź czy ciasto jest upieczone. Możesz to zrobić przy użyciu drewnianego patyczka, np. takiego do szaszłyków, którym należy nakłuć ciasto pośrodku. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w tortownicy do ostygnięcia.

Przed podaniem ciasta przygotuj krem rozpoczynając od delikatnego zmiękczenia zimnego (wyjętego z lodówki) serka mascarpone. Możesz to zrobić poprzez krótkie rozgniecenie i rozmieszanie widelcem, serka w miseczce, na gładką masę. Do miski z serem dolej zimną śmietanę (wyjętą z lodówki) i wsyp cukier puder. Przy użyciu miksera lub blendera z końcówką do ubijania piany miksuj wszystko do momentu uzyskania gęstego kremu. Może to trwać od około 1 do 2 minut. Uważaj, aby nie przebić piany. Zbyt długie miksowanie powoduje powstawanie grudek masła w kremie. Dobrze przygotowany krem jest biały, aksamitny i gładki, ładnie układa się podczas dekorowania ciasta, zachowuje nadany kształt i nie spływa.

Przygotowany krem uformuj szpatułą na górze ostudzonego ciasta w taki sposób, aby przypominał lekką i puszystą piankę Guinnessa.

Ciasto czekoladowe

Kilka przydatnych uwag:

  • Nie zmieniaj przepisu ponieważ składniki zostały przez Nigellę Lawson dobrane znakomicie. Przykładowo użycie w kremie cukru zwykłego zamiast cukru pudru spowoduje, że krem nie będzie aksamitny, wyczuwalne w nim będą kryształki cukru, natomiast użycie cukru trzcinowego zamiast białego wpłynie na smak „pianki”. Wyjątkiem od reguły może być wspomniana zamiana cream cheese na dostępny w Polsce ser mascarpone.
  • Oryginalnie w przepisie do przygotowania kremu Nigella używa cream cheese, którego nie udało mi się w Polsce kupić. Zastąpiłam go najbardziej zbliżonym produktem, którym jest ser mascarpone.
  • Krem powinien być gładki, nie może być grudkowaty. Składniki do przygotowania kremu powinny być zimne.
  • Ciasto jest o wiele smaczniejsze na drugi dzień po upieczeniu ponieważ lekko opada, staje się bardziej zbite i wilgotne. Tuż po upieczeniu jest zbyt puszyste i dlatego warto odczekać przynajmniej 6 godzin od upieczenia.
  • Pomimo tego, że ciasto nie zawiera w swoim składzie czekolady tylko kakao, kolor i smak tego deseru jest mocno czekoladowy.
  • Oryginalnie w przepisie ciasto pieczone jest przez 45 minut. W moim piekarniku gazowym ciasto upiekło się dopiero po 55 minutach.

 
Udanego wypieku i smacznego:)
 

– Klaudia –

Ciasto czekoladowe z Guinnessa

Autor: Klaudia | Komentarze: 1
Comments:
  • Gość

    cudowny blog

    Marzec 10, 2013 — 20:43
  • Dodaj komentarz